Hlavní obsah

Překvapivé jméno na Zemanově seznamu hostů do Ruska: Žena, která tam chce řešit lidská práva

Kdo jede s prezidentem do Ruska? Staří známí i podnikatelé, kteří ho hostili v krajích.

 

Reklama

Seznam Zprávy získaly přehled lidí, kteří poletí s prezidentem Milošem Zemanem do Ruska.

Článek

Až na konci listopadu odletí prezident Miloš Zeman na návštěvu do Ruska, bude mít na palubě tří letadel více než stovku byznysmenů. A také jednu známou pasažérku, která však nejede řešit problematiku, ve které řadu let působila.

Jde o bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Ta si po svém odchodu z úřadu založila vlastní institut, který má ve svém programu obhajobu lidských práv.

Jak Seznamu potvrdila, bude chtít tuto otázku řešit i v Rusku. Tedy v zemi, kde jsou podle mezinárodních organizací lidská práva nejméně dodržována.

„Já tam jedu za institut. Jak sám víte, mám do srpna příštího roku v oblasti energetiky zákaz,“ řekla redaktorovi Seznamu Vitásková.

Seznam Zprávy z přehledu, který redakce získala, také vyčetly, že s Milošem Zemanem poletí do Ruska zástupci firmy Sigma Group, jež dlouhodobě sponzoruje Stranu práv občanů a peníze poskytla i Zemanovi před prezidentskou volbou v roce 2013.

Do Ruska podle tohoto seznamu poletí rovněž zástupce společnosti I.B.C. Praha. Konkrétně půjde o Františka Koníčka, člena Rusnokovy úřednické vlády jmenované Milošem Zemanem, jenž kdysi kandidoval v barvách Strany práv občanů.

Sigma Group a I.B.C. Praha jsou součástí Aliance české energetiky. Za ni už letos na jaře v Rusku lobboval Martin Nejedlý, blízký prezidentův spolupracovník a také místopředseda Strany práv občanů. Výsledkem je memorandum o spolupráci s ruskou energetickou firmou Rosatom.

Na palubě letadla bude také ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, jež se například zúčastnila oslavy padesátin kancléře Vratislava Mynáře. O cestě se bavit odmítá. „Je to věc, která je čistě mezi nemocnicí,“ řekl Vrbovská a poté telefonát ukončila.

Reklama

Doporučované