Hlavní obsah

Premiér dostal Agrofert do klinče, který firma sama nevyřeší

Reportéři Seznamu: Jak vnímají dotační kauzu kolem prověřovaného střetu zájmů Andreje Babiše v Agrofertu? Situace je hodně napjatá, říká ekonomický analytik Seznamu Adam Junek.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Agrochemický koncern předběžnou zprávu auditorů označuje za neprofesionální a plnou chyb.

Článek

Největší zaměstnavatel v Česku s 32 770 pracovníky a čtvrtá největší firma dle tržeb, které vloni dosáhly 157,5 miliardy korun. To je koncern Agrofert, který dnešní premiér Andrej Babiš vložil před více než dvěma lety do svěřenských fondů. Dle předběžné zprávy bruselských auditorů to ale není dostatečné odstřižení a agrochemický holding má podle nich vrátit stamiliony, které načerpal z evropských i českých fondů.

„Při těchto tržbách a zisku v řádu miliard by to nebyl jednorázově bolestivý nebo zničující zásah. Pro Agrofert to má ale dalekosáhlé následky z jiných důvodů. Banky kvůli tomu dle závazných pravidel budou muset firmě zdražit úvěry nebo je zesplatnit. A vzhledem k tomu, že koncern má napůjčováno přes 35 miliard korun, je to ohrožující pro jeho byznys,“ popisuje ekonomický analytik Seznamu Adam Junek.

Ještě větším zásahem by bylo, kdyby Brusel v příštím rozpočtu sáhnul Agrofertu i na nárokové zemědělské dotace, které se vyplácejí na hektar půdy nebo kus dobytka. „Ty jsou pro minimálně dvacítku firem z koncernu přímo životně důležité, jinak by některé z nich byly ve ztrátě a tím by jejich existence přestala pro Agrofert dávat smysl,“ dodal Junek.

Kdy by nastala situace, že by Evropská unie zvažovala takto tvrdé opatření? Jak se vyvíjí hospodaření Agrofertu? A proč nemůže bez premiérova zásahu situaci kolem dotací vyřešit? Odpovědi najdete v rozhovoru Sabiny Slonkové s Adamem Junkem v úvodním videu.

Agrofert zatím reagoval na dotační kauzu postupně rozšiřovaným prohlášením. „V oblasti dotací jsme se ve všech případech vždy řídili pravidly, která byla v dané době platná, a české úřady nám náš postup potvrzovaly, nebo nás upozornily na chyby, které jsme vždy opravili a akceptovali. Pokud mají auditoři Evropské komise jiný názor, ještě to neznamená, že tento názor je správný a pravdivý,“ píše mimo jiné mluvčí Karel Hanzelka.

„Na základě prvotního seznámení již dnes můžeme konstatovat, že předběžná auditní zpráva obsahuje řadu nepřesností, nepravdivých tvrzení a zavádějících interpretací. V momentě, kdy budeme mít vypracovánu naši vlastní celkovou právní analýzu, jsme připraveni ji poskytnout Evropské komisi a příslušným orgánům České republiky,“ dodal dále.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé pondělí od 20:30 na Televizi Seznam. Celý díl si také můžete pustit v odkazu výše.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované