Hlavní obsah

Premiér Sobotka oznámil, že se jeho manželství rozpadlo

Premiér Bohuslav Sobotka se bude rozvádět.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Premiér a jeho žena budou v příštích týdnech hledat „jiné uspořádání" rodinného života.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka veřejně přiznal, že se jeho manželství rozpadlo. V prohlášení, které rozeslal médiím, uvádí, že spolu se svou dosavadní manželkou Olgou budou hledat jiné uspořádání rodinného života.

„Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších. Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, které jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů," píše se v prohlášení podepsaném premiérem i jeho ženou.

Sobotkovi píší, že nejde o unáhlený krok, ale výsledek dlouhodobých diskusí. Požádali také média o zdrženlivost.

Bohuslav Sobotka (45 let) a jeho žena Olga (36 let) manželství uzavřeli před 14 lety v Hluboké nad Vltavou, mají spolu dva syny.

Celé prohlášení manželů Sobotkových

Po vzájemné dohodě oznamujeme, že budeme v následujících týdnech hledat jiné uspořádání našeho rodinného života. Důvodem je dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších. Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů. Rádi bychom předem odmítli všechny spekulace a zdůraznili, že naše rozhodnutí je racionálním výsledkem našich dlouhodobých diskusí a nejde o unáhlený krok, jenž by byl motivován nějakou konkrétní situací či osobou. Zároveň předem děkujeme médiím, že vůči naší rodině a našim dětem zachovají dosavadní zdrženlivost.

Olga a Bohuslav Sobotkovi

Olga Sobotková se do veřejného a politického života téměř nezapojovala. S premiérem se opakovaně účastnila tradičního novoročního společného oběda s prezidentským párem v Lánech. Na zahraničních cestách předsedu vlády doprovázela jen výjimečně, třeba v roce 2014 do Německa, Rakouska a USA.

Manželství se v minulosti rozpadlo i dalším českým premiérům. Z předsedů vlád samostatné České republiky nebyli rozvedeni pouze Josef Tošovský a Václav Klaus. Rozvod v době, kdy vedl vládu, oznámil Petr Nečas. V době nástupu do čela kabinetu měli rozvod za sebou Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Jan Fischer. Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se rozvedli až po odchodu z funkce, manželství se jim však rozpadlo dříve.

Sobotkovi uvádějí, že důvodem jejich rozchodu není „žádná třetí osoba."

Reklama

Doporučované