Hlavní obsah

Premiéři evropských zemí se očkují AstraZenecou. Je bezpečná, vzkazují

Foto: Profimedia.cz

Lidé se nechávají očkovat v britském Lichfieldu.

Reklama

Francouzský i britský premiér se v pátek nechají očkovat vakcínou firmy AstraZeneca. Chtějí dokázat to, co den předtím potvrdila EMA – že vakcína je bezpečná.

Článek

„Oxfordská vakcína (AstraZeneca, pozn. redakce) je bezpečná. I vakcína od Pfizeru je bezpečná,“ zdůraznil britský premiér Boris Johnson na čtvrteční tiskové konferenci a dodal: „Co není bezpečné, je chytit covid, proto je důležité, abychom se všichni očkovali co nejdříve to půjde.“

Johnson se snaží vylepšit reputaci britsko-švédské firmy AstraZeneca, respektive vakcíny, kterou vyvinula a vyrábí. Kvůli možným obavám z vedlejších účinků v minulých dnech několik zemí EU pozastavilo očkování touto látkou. Přestože se jednalo o preventivní opatření, důvěru ve vakcínu AstraZeneca to ovlivnilo.

Evropská léková agentura (EMA) však již v úterý řekla, že několik případů úmrtí s největší pravděpodobností nesouvisí s očkováním AstraZenecou, a ve čtvrtek to potvrdila – podle odborníků a množství analýz, které agentura provedla, je vakcína bezpečná a účinná.

Jednou ze zemí, které pozastavily očkování AstraZenecou, byla i Francie. Po potvrzení EMA se však znovu vedení země rozhodlo vakcinaci obnovit. Navíc se premiér Jean Castex rozhodl, že se právě AstraZenecou nechá v pátek očkovat.

Na rozdíl od jiných evropských zemí se Castex nenechal očkovat prioritně, ale prohlásil, že vakcínu dostane, až na něj přijde řada podle věku. Zatím se před kamerami nechal očkovat pouze ministr zdravotnictví Olivier Véran na začátku února.

Narušení důvěry

Časopis Science ve světle událostí posledních hodin spekuluje o tom, jaký bude mít dočasná stopka pro AstraZenecu dopad na zájem veřejnosti o očkování touto vakcínou. Mnoho odborníků se podle časopisu k rozhodnutí pozastavit očkování právě kvůli obavám z narušení důvěry lidí stavělo kriticky.

Například expert na komunikaci rizik z Bristolské univerzity Stephan Lewandowsky si myslí, že by to v konečném důsledku mohlo být i naopak. „Možná bylo rozhodnutí očkování pozastavit, otázku pečlivě přezkoumat a říct, že důkazy mezinárodního vyšetřování jasně vypovídají o bezpečnosti, správné,“ řekl Lewandowsky s tím, že to platí obzvlášť u společnosti, co má averzi k rizikům, což je právě příklad Evropanů.

Jiní odborníci jsou si nicméně jisti, že minimálně z krátkodobého hlediska bude efekt pozastavení očkování negativní. To si myslí například Michael Bang Petersen z Aarhuské univerzity v Dánsku. Ten totiž vede výzkum, v rámci kterého v jednom týdnu z každého měsíce provádí průzkumy veřejného mínění na reprezentativním vzorku lidí z osmi evropských zemí. Poslední aktualizace publikovaná ve čtvrtek zachytila 5procentní snížení důvěry napříč Evropou poté, co pozastavení očkování oznámilo Dánsko.

Negativního dopadu se obává i Cornelia Betschová, psycholožka věnující se studiu vnímání vakcín na Erfurtské univerzitě. Podle ní bude klíčová komunikace vlád v dalších několika dnech. Konkrétně v Německu ale podle ní úřady dosud neodvedly dobrou práci. Vláda prý měla poskytnout víc detailů ohledně toho, proč rozhodnutí učinila. „Upustili míč a utekli,“ řekla psycholožka.

Reklama

Doporučované