Hlavní obsah

Premiérův příběh v datech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Projděte si hlavní mezníky kauzy Čapí hnízdo.

Článek

Leden 2016

Policie oficiálně zahájila vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo. Odstartovalo je anonymní trestní oznámení.

Březen 2016

Ukázalo se, že Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo lhal. Případ se dostal na mimořádnou schůzi Sněmovny. Politik na ní poprvé označil za vlastníky farmy Čapí hnízdo své děti a manželku.

Červenec 2017

Andrej Babiš absolvoval podle svých slov jeden z výslechů ke kauze Čapí hnízdo.

Srpen 2017

Policejní komisař Pavel Nevtípil požádal Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Dospěl k závěru, že jsou spolu s dalšími lidmi podezřelí z dotačního podvodu.

Srpen 2017

Andrej Babiš obvinil policii, že jedná na zakázku a zaútočil na vyšetřovatele Nevtípila. Tehdejší šéf pražské policie se nezvykle tvrdě ohradil a za Nevtípila se postavil.

Září 2017

Sněmovna zbavila Babiše a Faltýnka imunity. Oba byli záhy obviněni kvůli podezření z dotačního podvodu. Stejně jako Babišovy děti Adriana, Andrej, manželka Monika a její bratr. Stíháni byli i podřízení Babiše z Agrofertu. Policie začala chystat výslechy.

Září 2017

Andrej Babiš junior zmizel. Podle svých dnešních slov pro Seznam byl proti své vůli odvezen na Krym, kde strávil několik týdnů.

Prosinec 2017

Právníci premiérových dětí Adriany a Andreje doručili policii lékařské zprávy, podle nichž ani jedno není schopno účastnit se ze zdravotních důvodů trestního řízení.

Květen 2018

Státní zástupce zastavil stíhání Jaroslava Faltýnka a jednoho z manažerů holdingu. Naopak stíhání Babiše a jeho rodiny podpořil.

Červen 2018

Andrej Babiš byl poprvé vyslechnut v pozici obviněného. Na policii dorazily i jeho manželka Monika a dcera Adriana. Obě vypovídat odmítly. Andrej Babiš junior opět nedorazil.

Reklama

Doporučované