Hlavní obsah

Přeplněné věznice, policejní brutalita a 64 tisíc vražd za rok, předloni se nejvíce vraždilo v Brazílii

Brazílie se stala zemí s nejvyšším počtem vražd na světě za rok 2017.Video: Reuters

 

Reklama

Zprávu o stavu dodržování lidských práv ve světě zveřejnila organizace v týdnu, kdy brazilský prezident Jair Bolsonaro zmírnil pravidla pro držení zbraní. Podle svých slov tak chce bojovat proti vysoké kriminalitě.

Článek

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch ve své nové pravidelné zprávě o stavu lidských práv ve světě varuje před nárůstem vražd, policejní brutalitou a velkou mírou beztrestnosti v Brazílii. Z reportu vyplývá, že v roce 2017 bylo v Brazílii zavražděno rekordních 64 tisíc lidí, což je nejvíce na světě. Policie přitom vyřešila jen malou část z nich.

„Zpráva poukazuje na nárůst násilí a také policejní brutality, včetně úmrtí civilistů při údajných střetech s policií. Dokumentuje rovněž velmi vážné podmínky v přeplněných vězeních v Brazílii a velkou míru beztrestnosti,” uvedl šéf latinskoamerické pobočky Human Rights Watch José Miguel Vivanco.

Téměř 45 tisíc vražd v předminulém roce souviselo s použitím střelných zbraní. Policie tehdy zabila v Brazílii více než 5 100 lidí. Zatímco některé případy souvisely s bezpečnostními operacemi, v jiných šlo podle organizace o popravy bez soudního procesu.

Podle Human Rights Watch roste v zemi také počet vězňů. Brazilské ministerstvo spravedlnosti odhadovalo, že ke konci roku 2018 bylo ve věznicích přibližně 840 tisíc lidí. Kapacita věznic je přitom zhruba poloviční.

Zpráva organizace o počtu vražd v Brazílii vyšla v týdnu, kdy tamní prezident Jair Bolsonaro zmírnil pravidla pro držení zbraní. Bývalý armádní důstojník, označovaný za ultrapravicového politika, tak splnil jeden ze svých hlavních předvolebních slibů, jímž chce snížit kriminalitu. Podle kritiků ale nový dekret násilí v zemi naopak zvýší.

Reklama

Doporučované