Hlavní obsah

Nový brazilský prezident Bolsonaro slibuje krutý boj proti kriminalitě a přesun ambasády v Izraeli do Jeruzaléma

Radikální boj s kriminalitou: Nový brazilský prezident Bolsonaro slibuje zločincům smrt.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Nově zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro vyhlásil válku kriminalitě. Po nástupu do úřadu chce výrazně rozšířit policejní pravomoce a zločincům slibuje smrt. Brazílie podle jeho slov začne brzy kopat hroby. Řekl také, že chce přesunout ambasádu do Jeruzaléma.

Článek

Mrtvý zločinec, dobrý zločinec. Tak se při své předvolební kampani vyjadřoval tehdy ještě kandidát na brazilského prezidenta Jair Bolsonaro. Po říjnovém vítězství slibuje přetavení radikálního slibu v realitu. Násilné potírání kriminality už praktikuje Bolsonarův domovský stát Rio de Janeiro, kde dohled nad pořádkem převzala armáda. Mezi březnem a zářím policisté a vojáci v celém státě Rio de Janeiro zabili nejméně 922 lidí, téměř o polovinu více než za stejné období loňského roku. Téměř každé čtvrté zabití měly v regionu na svědomí bezpečnostní složky.

„Boj s násilím a snížení kriminality je pro Brazílii klíčové,“ řekla pro list New York Times ředitelka Brazilského fóra pro bezpečnost veřejnosti Samira Buenová. Podle ní se dosavadní boj se zločinností opírá o zažité mýty, které ale nejsou postavené na skutečnosti.

Brazilci podle průzkumů veřejného mínění s drastickým potíráním kriminality souhlasí. Většina jich podpořila také vojenské angažmá v Rio de Janeiru. V Riu za prvních sedm měsíců působení armády určité typy kriminality, jako například loupeže, skutečně klesly. Počet mrtvých, jak už bylo zmíněno, ale rapidně narostl.

Právě násilná činnost spojená s vraždami přitom pálí Brazílii zřejmě vůbec nejvíce. V roce 2017 v jihoamerické zemi zemřelo násilnou smrtí rekordních 63 880 lidí. Jen v regionu Rio de Janeira za zmíněné období zemřelo více než pět tisíc lidí. Je to například více, než kolik civilních obětí si za rok 2017 vyžádala válka v Afghánistánu, kde podle OSN zemřelo 3 438 lidí.

Podle New York Times mohla ostrá rétorika v oblasti kriminality Bolsonarovi přihrát až jeden milion voličů. Vyplývá to mimo jiné z toho, že preference se zvedaly každému prezidentskému kandidátovi, který se proti kriminalitě ostřeji vymezil.

Mezi Bolsonarovy výroky, které média citují, patřilo například to, že policista, který zločinci zasadí deset nebo třicet střelných ran má být vyznamenán, nikoliv trestán. Bolsonaro není ve svém pohledu osamocen ani na vysokých postech. Společně se svým spojencem Wilsonem Witzelem, bývalým soudcem a nyní guvernérem Ria, slíbili vykopat zločincům hroby a pokud to bude třeba, vězně bude podle nich Brazílie držet i na lodích v přístavech.

Witzel v minulosti prohlásil mimo jiné to, že armádní ostřelovači nebo vojáci v helikoptérách by měli zastřelit každého obyvatele favel, nejchudších městských čtvrtí, u kterého uvidí zbraň. Další představitelé jednotlivých států ve federaci pak například slibují vyčlenění peněz na nejlepší možné právníky pro policisty, kteří budou za zabití zločinců potenciálně žalováni.

Bolsonaro chce i přesunout ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma

Bolsonaro také plánuje přesunout brazilskou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, sdělil to izraelskému listu Israel Hajom. Po Spojených státech a Guatemale by se tak Brazílie stala třetí zemí s velvyslanectvím v Jeruzalémě.

„Když se mě ptali během kampaně, zda to udělám, až se stanu prezidentem, odpovídal jsem, že ano. Je na vás, abyste se rozhodli, co bude hlavním městem Izraele, není to rozhodnutí ostatních států," řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnil list blízký izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Jeruzalém je nadále jedním z nejožehavějších bodů izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967 a pak tuto část města připojil k západní a takto sjednocený Jeruzalém označuje za své hlavní město. Svět ale anexi neuznává a Palestinci chtějí mít ve východní části hlavní město budoucího státu, který by měl zahrnovat jak Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu, tak Pásmo Gazy, kde vládne radikální hnutí Hamás.

Reklama

Související témata:

Doporučované