Hlavní obsah

Přerov počítá se zvýšením kapacity třídicí linky, už nestačí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovská radnice počítá se zvýšením kapacity třídicí linky v areálu skládky v místní části Žeravice. Ta dosavadní už podle zástupců města nestačí, separovaného odpadu je totiž téměř o 40 procent více než před pěti lety.

Článek

Příští rok se navíc objem odpadu ještě zvýší, neboť město zavede sběr obalových a odpadních kovů z domácností. Město na úpravu linky vyčlenilo 10,7 milionu korun, čtvrtinu z této částky by měla pokrýt dotace. Radní už schválili zadávací podmínky pro veřejnou zakázku, sdělila mluvčí města Lenka Chalupová.

Poslední modernizací prošla linka před deseti lety. „Úprava se ale soustředila na zlepšení pracovního prostředí, konkrétně kabiny pro obsluhu, a vylepšením prošly i dopravníkové cesty. Mezi roky 2016 až 2020 ovšem vzrostl objem zpracování na třídicí lince z 533 na 750 tun separovaného plastového odpadu, proto jsme se zaměřili na možnosti navýšení kapacity,“ uvedl radní Michal Zácha (ODS).

Modernizace je zaměřena na zautomatizování některých činností a tím zrychlení práce s tříděným odpadem. Linka bude poté schopna například oddělit železné kovy pomocí elektromagnetického separátoru, automatizovaně vyskladňovat sběrové boxy či vynášet některé tříděné komodity mimo budovu pomocí pásových dopravníků. „V neposlední řadě je v plánu i pořízení nového lisu o větší síle, který snižuje náklady související s přepravou lisovaného materiálu. To vše při zachování současného počtu pracovníků,“ doplnila mluvčí města.

Třídicí linka je v areálu skládky v Žeravicích od roku 1995, slouží k dotřídění využitelných složek komunálního odpadu, jako je papír, sklo, plasty a nápojové kartony. Pro zpracování bioodpadu zde byla vybudována také kompostárna.

Kromě modernizace třídicí linky schválili přerovští zastupitelé na konci loňského roku veřejnou zakázku na modernizace systému sběru odpadů v Přerově. Projekt v hodnotě deseti milionů korun zahrnuje pořízení velkokapacitních kontejnerů na tříděný odpad, které nahradí tisícilitrové nádoby. Modernizace zahrnuje také speciální svozovou techniku, chytrou technologii na evidenci výsypů i plánování svozových tras. Loni v říjnu město také zprovoznilo přístavbu sběrného dvoru téměř za deset milionů korun. Moderní budova byla postavena vedle původního dvora a je jednou z prvních tohoto druhu v zemi. Sběrný dvůr v ulici Na Hrázi nechala radnice rozšířit hlavně kvůli nedostatečné kapacitě.

Reklama

Doporučované