Hlavní obsah

Přes sankce vlak nejede. Britové nepustili čínského velvyslance do parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Čeng Ce-kuang během virtuální audience u britské královny.

Reklama

Čínský velvyslanec se kvůli sankcím nedostal na akci britského parlamentu. Rozhodnutí by mohlo zamíchat s už tak napjatými vztahy mezi zeměmi.

Článek

Britský parlament v úterý odepřel vstup na svou akci v červenci jmenovanému čínskému velvyslanci Čeng Ce-kuangovi. Důvodem jsou sankce, které Peking uvalil na několik britských zákonodárců, kteří upozorňovali na porušování lidských práv v Číně, informoval britský list Daily Telegraph. Čínská strana britský krok kritizovala.

Čeng se měl ve středu zúčastnit recepce britské parlamentní skupiny pro Čínu. Několik poslanců ale vyjádřilo nesouhlas s velvyslancovou účastí. Nakonec ji zakázali předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle a předseda Sněmovny lordů John McFall.

„Nemám pocit, že by bylo vhodné, aby velvyslanec Číny přišel na parlamentní půdu, na naše pracoviště, když jeho země uvalila sankce na některé naše členy. (…) Pokud by byly tyto sankce zrušeny, pak by to samozřejmě nebyl problém,“ uvedl Hoyle v prohlášení. Peking v březnu uvalil sankce na devět britských politiků, právníků a akademika za šíření „lží a dezinformací“ ohledně zacházení s menšinou muslimských Ujgurů na západě Číny.

Čínská strana úterní rozhodnutí britských zákonodárců ostře odsoudila. „Opovrženíhodné a zbabělé jednání některých jednotlivců z britského parlamentu s cílem bránit normální výměně a spolupráci mezi Čínou a Spojeným královstvím za účelem dosažení osobních politických zisků je proti vůli a zájmům obou zemí,“ uvedlo podle agentury Reuters čínské velvyslanectví.

Rozhodnutí zakázat vstup velvyslanci by mohlo vyhrotit již tak špatné vztahy Londýna a Pekingu, varuje BBC.

Reklama

Doporučované