Hlavní obsah

Přes tisíc obětí za den. Britské nemocnice přestávají stíhat

Foto: Profimedia.cz

Sanitky s pacienty čekají ve středu 6. ledna v koloně před Královskou londýnskou nemocnicí.

Reklama

Sociální sítě jsou zaplavené příběhy, které popisují kritickou situaci v britských nemocnicích. Doporučení ohledně poskytování intenzivní péče v situaci, kdy zařízení přestanou stíhat, přitom teprve vzniká.

Článek

Loni na jaře činili italští zdravotníci v severní Lombardii rozhodnutí o životě či smrti pacientů často s přihlédnutím jen k jejich věku. Nemocniční sdružení Royal United Hospital Bath NHS TRust teď přišlo s návrhem „protokolu“ pro řešení akutní péče v nemocnicích v případě, že by se situace stala neudržitelnou, což je scénář, který při oznámení zatím posledního celonárodního lockdownu zmínil i ministerský předseda Boris Johnson.

Podle listu Telegraph návrh odborníků z anglického Bathu obsahuje ujištění, že „lékaři budou zbylé kapacity intenzivní péče používat spravedlivě a k co největším užitku společnosti.“ Text obsahuje taky závazek, že všechna klinická rozhodnutí budou založená na „robustních etických principech“. Postup na jednotkách intenzivní péče by neměl být založen čistě na konkrétní nemoci pacienta, komorbiditě, věku ošetřované osoby nebo její celkové tělesné slabosti.

Aktuální zprávy z nemocnic napříč Spojeným královstvím dávají tušit, že podobná pravidla, jejichž absence podle Telegraphu potvrzuje nedostatečnou připravenost státu, by se už dnes na některých místech měla začít používat.

Disciplinární řízení nebo vyhazov

Zdravotníci z nemocnic riskují vyhazov, když popisují dění na svých pracovištích, protože jsou vesměs vázáni mlčenlivostí. „Veřejnost musí být informována o tom, co se děje. Máme víc pacientů než během první vlny a ti (covidoví) pacienti, kteří se k nám dostanou, jsou nemocnější,“ řekl Guardianu Dave Carr, zdravotní bratr z jednotky intenzivní péče londýnské nemocnice svatého Tomáše. Podle Carra teď britští zdravotníci mají k dispozici nové způsoby léčby. „Pacienti ale umírají a umírat budou,“ dodal zdravotní bratr.

Dave Carr si dodal kuráže a promluvil do médií hlavně díky tomu, že je představitelem odborového svazu Unite. Podle Guardianu ale jinak lékaři a sestry zaměstnávaní NHS, tedy systémem britské bezplatné zdravotní péče, čelí hrozbě disciplinárního řízení, nebo dokonce propuštění, pokud by svou každodenní realitu veřejně popsali.

Zdravotní sestra z Devonu tak jen pod příslibem anonymity Guardianu prozradila, že se standardy, včetně těch hygienických, v jejím zdravotnickém zařízení poslední dobou rozvolnily. Podle ní je stále obtížnější obsazovat běžné služby. Jen minulý týden prý na jejím oddělení bylo 10 z 25 sester v povinné izolaci.

Dave Carr, který se intenzivní péči věnuje 21 let, popsal, že oproti první vlně pandemie zůstávají pacienti na oddělení déle, protože jich zdravotníci díky novým léčebným metodám dokážou víc zachránit. Zdravotníci jsou prý pod trvalým tlakem, na kterém se podílí i chování některých ošetřovaných nebo řada hoaxů kolujících na sociálních sítích. Ty například tvrdí, že řada nemocničních oddělení pro covidové pacienty ve skutečnosti zeje prázdnotou a zdravotníci se v nich učí TikTokové tanečky.

Kolik Britů reálně zemřelo s covidem?

Britská vláda aktuálně operuje s číslem 76 305, coby údajem o počtu covidových obětí na území Spojeného království. Jde o jedince, kteří zemřeli během 28 dní od prvního pozitivního testu na koronavirus. Podle statistického úřadu ONS je ale nejspíš číslo podstatně vyšší. Kdyby se podle Guardianu připočítali jedinci, v jejichž úmrtním listu je zmínka o covidu-19, počet obětí by stoupl na 92 070.

ONS taky zveřejnil studii týkající se odhadovaného počtu infikovaných obyvatel Anglie kromě už hospitalizovaných nebo klientů domovů pro seniory a podobných zařízení. Z průzkumu vyplynulo, že nejhorší situace panuje v Londýně, kde mezi 27. prosincem a 2. lednem byl novým typem koronaviru nakažený každý 30. člověk.

V Anglii je to zhruba každá 50. osoba, což odpovídá 1,1 milionu lidí nebo 2,06 procenta populace. „Je to strašidelně vysoké číslo,“ utrousil Michael Head z University of Southampton.

Během posledních 24 hodin se ve Spojeném království nákaza koronavirem potvrdila u rekordních 62 322 lidí. 1041 osob s nemocí covid-19 pak za poslední den zemřelo. „Je to nejvážnější okamžik od začátku pandemie. Máme o 40 procent víc hospitalizovaných pacientů s covidem-19 než při vrcholu jarní první vlny,“ řekla BBC zástupkyně ředitele vládní agentury Public Health England Susan Hopkinsová.

Víc očkovacích center i větší policejní represe

Spojené království pokračuje zvýšeným tempem v očkování obyvatel schválenými vakcínami, které už dostalo více než 1,3 milionu lidí. Podle vládního koordinátora vakcinace Nadhima Zahawiho by se v nejbližší době mělo otevřít dalších 1000 očkovacích center. Jedno z nich by mohlo vzniknout taky v útrobách supermoderního stadionu, kde své domácí zápasy hrají fotbalisté Tottenhamu Hotspur. Premiér Boris Johnson by do půlky února rád naočkoval 13 milionů obyvatel Spojeného království.

Svůj příspěvek ke snížení dramatických čísel nakažených a hospitalizovaných oznámila i policie. Ta hodlá daleko přísněji a důsledněji trestat prohřešky proti pravidlům nejnovějšího lockdownu.

První provinění dotyčné osoby, včetně neodůvodněného nenošení roušky – 200 liber (téměř 5800 Kč) na místě. Další prohřešky budou podle Metropolitní policie znamenat automaticky dvojnásobek předchozí sankce až do maximální výše 6400 liber (184 tisíc Kč). Organizátoři ilegální party s více než třiceti účastníky musejí počítat s pokutou až 10 000 liber (288 tisíc Kč). Policie si pak vyhrazuje právo vniknout bez povolení do prostor, kde s velkou pravděpodobností dochází k porušování covidových pravidel.

Reklama

Doporučované