Hlavní obsah

Polsko jedná o nákupu vakcín bokem. Česko musí také, říká Petříček

Foto: Profimedia.cz

Vakcína od firmy Pfizer–BioNTech.

Reklama

aktualizováno •

Polská vláda chce nakoupit dávky vakcín proti covidu-19 mimo systém společné unijní objednávky, informovalo polské rádio RMF FM. Nákupu po vlastní ose se nebrání ani Česko.

Článek

O začátku rozhovorů s producenty vakcíny mluvil v úterý šéf úřadu polské vlády Michał Dworczyk. Potvrdil to i ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. „Zvažujeme eventualitu dokupování očkování, abychom co nejrychleji uspokojili potřeby,“ řekl v úterý ministr s tím, že se to týká jen v Evropě povolených očkovacích látek na covid-19. „Hned jak je bude možné koupit, tak je určitě koupíme,“ dodal Niedzielski.

Poláci by se zařadili do fronty

Podle rádia RMF FM, které se odkazuje na zdroje angažované při nákupu, má ale Polsko jen malou šanci na úspěch své zvažované sólo objednávky. Polsko se prý jen zařadí do velmi dlouhé fronty všech států světa, některé z nich budou mít navíc mnohem větší poptávku.

Do fronty by se do budoucna mohla zařadit i Česká republika. Připustil to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Na dotaz Seznam Zpráv odpověděl, že „Česko určitě nespí a musí řešit vakcínu i po své ose, jakmile bude dostupná.“

„Příkladem je vakcína firmy Moderna, kterou dnes doporučila certifikovat Evropská agentura pro léčivé přípravky a které máme objednáno pro 950 tisíc lidí,“ napsal v SMS Seznam Zprávám. Zároveň dodal, že Evropská unie podala velkou pomocnou ruku v počátcích očkování. „Česko by těžko samo nakoupilo vakcínu před koncem roku,“ vysvětlil.

Dodal, že ochrana zdraví obyvatel je plně v rukou České republiky, ale že on osobně nechce v Česku necertifikované skupiny typu Sputnik V. „Co se týká Polska, obávám se, že na certifikované vakcíny bude čekat stejně jako Česko, pokud nechce ostatní ‚přeplatit‘,“ dodal šéf české diplomacie.

Polské rádio také uvádí, že unijní státy díky společné evropské objednávce zaplatily za vakcínu firmy Pfizer–BioNTech nižší cenu než například Izrael. RMF FM také s odkazem na mluvčího Evropské komise Stefana De Keersmaeckera píše, že zatím žádný ze států EU neinformoval Komisi o tom, že by nakupoval vakcíny po vlastní ose.

Liberální polští novináři v úterý připomněli slib prezidenta Andrzeje Dudy o co nejrychlejší dostupnosti americké vakcíny, se kterým se před prezidentskými volbami loni v červnu vrátil z návštěvy u Donalda Trumpa v Bílém domě. Vládní televize TVP tehdy uvedla, že Polsko dostane od Američanů jejich vakcínu jako vůbec první.

Jsme třetí, hlásí polská vláda

Polsku se zatím daří v porovnání se zeměmi EU očkovat poměrně rychle. Jen během pondělí se naočkovalo 35 tisíc lidí a podle ministra zdravotnictví se tempo v nejbližších dnech ještě zvýší. Zatím se očkuje takzvaná skupina nula, do které spadají zdravotníci, personál pečovatelských domů a hygienici. Na konci ledna mají následovat lidé starší 70 let.

Šéf úřadu vlády Dworczyk v úterý prohlásil, že je Polsko „podle dostupných statistik“ v počtu očkovaných třetí v EU. V zemi se už podle úřadů naočkovalo 140 000 lidí. V poměru k počtu obyvatel je na tom v unii lépe Německo a Dánsko. Data jsou ale neúplná a nemusí být aktuální.

Kritiku si vysloužila Evropská komise od europoslance z polského vládního tábora Adama Bielana, který má blízko k Jarosławu Kaczyńskému. „Těch dávek se objednalo jen 300 milionů. Stačí jen na 150 milionů obyvatel EU,“ řekl Bielan v polské televizi TVN. Za „šokující informaci“ pak označil zprávy o úterním telefonátu mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Kreml uvedl, že se v rozhovoru řešila mimo jiné možnost společné výroby vakcíny proti covidu-19. Ministerstva zdravotnictví obou zemí mají o tématu dál jednat. Berlín potvrdil jen to, že se během telefonátu řešilo téma boje s pandemií.

„Znamenalo by to odvrácení se od evropské solidarity. Dost šokující informace, ale pokud tak budou postupovat jiné země, my se také budeme muset starat o sebe. Dnes jsme ale zatím odkázaní na smlouvy, které dosud podepisovala Evropská komise,“ komentoval věc Bielan.

Merkelová unijní nákupy hájí

Německá vláda doma čelí kritice kvůli nedostatku vakcín a kvůli pomalejšímu očkování, než se čekalo. Kritika zaznívá od opozice i od koaličních sociálních demokratů. Merkelová ale v úterý řekla, že bylo správným krokem nechat Evropskou unii zajistit očkovací látku pro všechny členské státy. „Nestojíme o žádný samostatný postup na národní úrovni při obstarávání vakcíny,“ řekla kancléřka. „Postupovat podle společného plánu EU bylo správné,“ dodala.

Kancléřka patří k hlavním zastáncům společné evropské strategie nákupu vakcín. Komentátoři uvádějí, že takto kancléřka chtěla předejít očkovacímu nacionalismu a vzájemnému přetahování unijních členů o vakcínu.

O tom, jak zajistit více vakcín, ve středu podle ARD jedná Merkelová se svými ministry. Jde hlavně o co nejrychlejší navýšení výrobní kapacity firmy Pfizer–BioNTech, která má v únoru spustit produkci v nové továrně v Hesensku.

Dosud se v Německu podle listu Zeit naočkovalo bezmála 370 tisíc lidí, což odpovídá 0,44 procenta populace. V pondělí a v úterý se denně očkovalo kolem 45 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované