Hlavní obsah

Testování ve školách rozšíříme o víc než 20 okresů, navrhuje Svrčinová

Foto: Shutterstock.com/FamVeld

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V 31 ze 77 českých okresů bylo za posledních sedm dní potvrzeno více než 300 nových případů nákazy covidem-19 na 100 000 obyvatel.

Článek

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová navrhuje, aby se 8. a 15. listopadu testovali na covid-19 neočkovaní žáci v dalších více než 20 okresech. Má mezi nimi být i Praha, Brno a Plzeň. Svrčinová to dnes řekla Českému rozhlasu-Radiožurnálu.

První vlna testování neočkovaných žáků je naplánovaná na 1. listopadu v osmi okresech s nejhorší epidemickou situací.

Toto pondělí se budou testovat žáci na Českobudějovicku, Prachaticku, Přerovsku, Prostějovsku, Opavsku, Karvinsku, v okrese Brno-venkov a v Ostravě. Kritérium více než 300 nových případů covidu v přepočtu na 100 000 obyvatel, které pro testování stanovily resorty zdravotnictví a školství, ale podle aktuálních dat splňuje 31 okresů.

V dalších dvou vlnách testování 8. a 15. listopadu by proto měl počet regionů výrazně stoupnout. „Už jsme avizovali ministerstvu školství a Ústřednímu krizovému štábu, do kterých okresů by se rozšířilo testování 8. a 15. listopadu. Jedná se o více než 20 okresů,“ řekla dnes Svrčinová Radiožurnálu.

V Čechách by se podle hlavní hygieničky mělo testování žáků rozšířit o hlavní město Prahu a středočeské okresy Praha-východ, Praha-západ, Beroun a Kolín. Neočkovaní žáci by měli podstupovat test na nový typ koronaviru také na Strakonicku, Českokrumlovsku, Domažlicku, v Plzni, na Rokycansku a také v okresech Klatovy, Louny a Jihlava. „Z moravských okresů je to ještě Blansko, Brno-město, Vyškov, Olomouc, Šumperk, Vsetín, Kroměříž, Zlín, Nový Jičín a Frýdek-Místek,“ dodala Svrčinová.

O plošném testování hlavní hygienička neuvažuje. Smysl má podle ní testovat pouze tam, kde je incidence vyšší. „Pořád ještě nám zůstává několik okresů a krajů, kde ta incidence tak vysoká není,“ řekla Svrčinová Radiožurnálu. Poměrně klidná epidemická situace je podle ní na severozápadě Česka.

V první desítce regionů s nejvyšším incidenčním číslem dominují okresy z Moravy, Slezska a jižních Čech. Vůbec nejhorší epidemická situace je na Prostějovsku s více než 650 případy.

Vyplývá to z otevřených dat ministerstva zdravotnictví platných k této sobotě. Ministerstva školství a zdravotnictví se 21. října dohodly, že v okresech s incidencí vyšší než 300 budou na přítomnost nákazy testováni nenaočkovaní žáci.

Pro první testování v pondělí 1. listopadu bylo zvoleno osm okresů. Regiony pro druhou vlnu o týden později mají být podle dřívějšího vyjádření hlavní hygieničky Pavly Svrčinové vybrány na základě údajů z této soboty.

Nejhůř je na tom Prostějov

Jednoznačně nejvyšší incidenci vykazuje okres Prostějov, kde testy za poslední týden potvrdily 653 nových případů infekce v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhé místo patří okresu Ostrava-město s incidenčním číslem 578 a Brno-venkov s 551 případy.

První pětku uzavírají okresy České Budějovice a Brno-město. Ty mají incidenční číslo 529, respektive 500.

V dalších 11 okresech zaznamenali v posledním týdnu méně než 500, ale více než 400 nových případů na 100 000 obyvatel. Do této kategorie patří například Šumpersko, Domažlicko, Frýdecko-Místecko, ale i okres Praha-východ.

Incidenční číslo nižší než 400 ale vyšší než 300 mělo k této sobotě 15 okresů. Patřilo k nim Zlínsko, město Plzeň, Jihlava, Karviná či hlavní město Praha a středočeský okres Praha-západ.

V intervalu od 200 do 300 potvrzených případů za poslední týden na 100 000 obyvatel je 18 okresů. Dalších 28 jich má incidenční číslo nižší než 200.

Vůbec nejlepší epidemická situace byla k této sobotě v okresech Sokolov a Náchod. Na Sokolovsku odhalili za týden jen 46 případů covidu na 100 000 obyvatel, na Náchodsku 69. Incidenční číslo nižší než sto vykazuje ještě Děčínsko a Chebsko.

Neočkovaní žáci se budou v pondělí 1. listopadu testovat v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Podle ministra školství Roberta Plagy se to dotkne asi 165 000 žáků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) na začátku tohoto týdne uvedl, že o vybraných okresech rozhodla data z předchozí neděle, protože na přípravu testování je potřeba týden.

Reklama

Doporučované