Hlavní obsah

Přestaňte nás zabíjet, křičí obyvatelé brazilských slumů. Policie tu zastřelila přes 400 lidí

V Riu zemře průměrně násilnou smrtí 17 lidí každý den.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Brazilská policie v Riu de Janeiru zastřelila za první tři měsíce letošního roku 434 lidí. V průměru je to 17 zabitých denně. Lidé z místních favel se bouří a svolali více než tisícihlavou demonstraci.

Článek

Přes 1000 aktivistů a obyvatel favel v Riu de Janeiru protestovalo v neděli proti policejnímu násilí. Důvodem byl rekordní počet policejních vražd za první tři měsíce roku 2019, píše agentura AP. Podle posledních údajů počet obětí dosáhl 434. Číslo znamená téměř 18% nárůst zastřelených v porovnání s rokem 2018. Také se jedná o nejvyšší počet mrtvých za čtvrtletí, a to od zavedení statistiky v roce 1998.

Protest nazvaný „Přestaňte nás zabíjet” se konal na pláži Ipanema. Ve stejnou dobu v blízkosti proběhla i masová demonstrace na podporu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. On a guvernér Ria Wilson Witzel podporují policejní taktiku „vystřel a zabij“ (shoot-to-kill), protože v okolních favelách fungují ozbrojené drogové gangy.

„Máme už dost toho, jak nám (policisté) berou životy a sny. Už nechceme žít ve strachu ze střelby před našimi dveřmi, hlásají demonstrační pamflety. Mnoho účastníků demonstrace kvůli policejnímu násilí ztratilo členy rodiny. Cítím hněv, zármutek a smutek. Zatímco já jsem tady, můj syn už není. Nevrátí se a nikdo ho nepřivede zpátky. Chci to (policejní násilí v chudinské čtvrti) zastavit, aby žádná jiná matka nemusela cítit to, co já!“ říká Sandra Mara da Silva. Jejího syna, trenéra ju-jitsu, pracujícího v sociálním projektu Alemão, zastřelili. Podle svědků byl zabit policistou na místě, kde trénoval. Úřady vyšetřují okolnosti jeho smrti.

Nedávná střelba proběhla například v největším slumu Rio de Janeira, který se jmenuje Maré. Policie ve favele 6. května při drogové razii zastřelila osm lidí, píše AFP.

Reklama

Doporučované