Hlavní obsah

Přestavba karlovarské krajské nemocnice začne v příštím roce

Foto: Pixabay

Karlovy Vary.

Reklama

Karlovarský kraj pokračuje v přípravě první etapy rozvoje Karlovarské krajské nemocnice. Záměrem je vybudovat nové prostory pro vybraná zastaralá nemocniční oddělení a vybavit je lékařskou technologií.

Článek

„V současné době se zhotovují podklady pro zpracování projektové dokumentace a vydání stavebního povolení tak, aby bylo možné v příštím roce zahájit výstavbu,“ informoval krajský radní Jan Bureš.

V první etapě nechá kraj vybudovat komplexní onkologické centrum, které region dosud jako jediný v České republice nemá. Vznikne i nové interní oddělení, neurologie, kožní oddělení, gynekologie, rehabilitace a kardiovaskulární centrum. „Hlavním přínosem projektu by mělo být nejen zvýšení kvality lékařské péče, ale i získání důstojného a moderního zázemí pro pacienty a zdravotnický personál,“ uvedl Bureš. Stavební úpravy budou provedeny i s ohledem na potřebu hospitalizace pacientů s covidem-19 a jinými nákazami. S dokončením první etapy se podle radního počítá v roce 2025.

Kompletní náklady na uskutečnění krajského strategického projektu jsou okolo 2,5 miliardy korun. Na jeho uskutečnění plánuje kraj získat evropské finance. Radní Bureš již dříve řekl, že dá kraj v příštím roce na zahájení rekonstrukce 120 milionů korun. Plán se uskuteční ve dvou etapách, které navrhla krajem pořízená studie výstavby.

V první etapě projektu už byl zbourán nevyužitý objekt patologie a spalovny, chystá se také likvidace bývalého plicního pavilonu. Následně je na řadě rekonstrukce objektu L, sídla bývalého infekčního oddělení, kam by se měla přesunout transfuzní stanice, jež nyní sídlí v karlovarské Vítězné ulici. K demolici je určen dále stavebně technicky nevyhovující pavilon G, na jehož místě by měly být nové objekty pro ambulantní a lůžkovou zdravotní a ošetřovatelskou péči. V plánu je také rozšíření stávajícího urgentního příjmu pacientů.

Součástí druhé etapy bude výstavba škol, parkovacího domu a úpravy veřejného prostranství areálu nemocnice. „Záměrem je i to, aby v areálu karlovarské nemocnice našla nové prostory střední zdravotnická škola, protože se tak logicky úzce propojí příprava budoucích zdravotníků se zařízením, v němž absolvují odbornou praktickou výuku,“ uvedl Bureš. „A v současné době epidemie koronaviru jsme si ověřili, jak je nutné pro zdravotníky zajistit takové služby, jako je hlídání dětí v okamžicích, kdy je situace v nemocnici opravdu personálně vypjatá. Proto bych byl rád, kdyby byla v rámci generelu vybudována i mateřská škola,“ dodal.

Další rozvoj nemocnice ale záleží na tom, zda kraj sežene dostatek peněz. Nemocnice skončila loni se ztrátou 164,94 milionu korun.

Reklama

Doporučované