Hlavní obsah

Přestup roku. Hvězda počítačových her, která vydělává miliony dolarů, přešla ke konkurenci

Tahanice o hvězdu Fortnitu. Nejznámější profesionální počítačový hráč se rozhodl změnit svoji domovskou základnu.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Nejpopulárnější profesionální hráč počítačových her – Tyler „Ninja” Blevins – opouští největší platformu online počítačových her Twitch. Přestupuje ke konkurenčnímu Mixeru, který vlastní Microsoft. A doufá, že jeho 14 milionů fanoušků, kteří ho při hraní sledují, půjde s ním. V herním průmyslu se mluví o přestupu roku a geniálním byznysovém rozhodnutí.

Článek

Osmadvacetiletý Tyler Blevins je známější spíše pod svojí herní přezdívkou – Ninja. Pod tou se proslavil v jedné z aktuálně nejhranějších počítačových stříleček na světě – Fortnite, která má čtvrtmiliardovou základnu registrovaných uživatelů.

Jeden ze sta nejvlivnějších lidí planety

Ninja svá herní videa až dosud streamoval na největší platformě online počítačových her Twitch. A to z něj udělalo podle magazínu Business Insider nejpopulárnějšího profesionálního hráče esportu současnosti. Třeba magazín Time ho zařadil i do stovky nejvlivnějších lidí planety.

Streamováním a sponzoringem si Ninja na svém vrcholu vydělával měsíčně půl milionu dolarů, tedy 11 a půl milionu korun. Většinu podle něj dělal právě Twitch a YouTube. Dohody a partneři tvořili prý zhruba pětinu.

Jen pro srovnání: šestnáctiletý Kyle Giersdorf minulý týden na newyorském Světovém poháru ve hře Fortnite vyhrál tři miliony dolarů. Vítěz tenisového US Open si vydělá jen o 800 tisíc víc. Platově esport ovšem za reálným sportem stále zaostává. Třeba fotbalista Lionel Messi bere měsíčně pořád dvacetkrát tolik co Ninja.

Ninja nechce zůstat u Fortnitu

Osmadvacetiletý Blevins na Twitchi ale končí. Konkurence ho začala dohánět, a tak podepsal exkluzivní smlouvu s Microsoftem a od svých 14 milionů followerů se přesunul na konkurenční Mixer. Doufá prý, že ho budou fanoušci následovat a Microsoft mu umožní posunout se od Fortnitu i někam dál.

Za kolik Ninja přestoupil, firmy neoznámily. Už teď se ale ví, že Microsoftu se jeho investice zřejmě vyplácí. Jen v prvním dni po oznámení dohody se stal Mixer nejstahovanější aplikací v internetovém obchodu Applu.

Od jeho spuštění v lednu 2016 si Mixer snaží probojovat cestu k hlavním hráčům v esportu neboli progamingu. Podle monitoringu serveru Streamlabs registrovala platforma ve druhém čtvrtletí letošního roku pouhých 119 milionů hodin, které na ní diváci strávili sledováním herních videí. Twitch měl oproti tomu 2,7 miliardy a YouTube Gaming pak 702 milionů hodin.

Kolik musí Blevins strávit denně hraním

Denně Ninja stráví hraním 10 hodin. Každou hodinu, kdy nestreamuje, může podle svých slov ztratit 200 až 300 followerů a to jsou peníze. Svoji nejdelší dovolenou měl prý před šesti lety, kdy jel na šest dní na manželskou cestu a „bylo to strašlivé“.

Od přestoupení Blevinse na Mixer v pátek získal jeho účet dodnes přibližně 300 tisíc followerů a je mezi pěti nejsledovanějšími účty na platformě.

Americký technologický gigant Microsoft si od přetažení Blevinse podle magazínu Forbes slibuje více pozornosti světových hráčů pro svoji hrací konzoli Xbox.

Výdělky progamerů v esportu, tedy v profesionálním hraní počítačových her, rostou raketově.

Reklama

Doporučované