Hlavní obsah

Zeman jmenoval Kulhánka ministrem. Hned ho čeká střet s ruským velvyslancem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

První tisková konference nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Jakuba Kulhánka (ČSSD) novým ministrem zahraničí. Nastupuje v těžké době, kdy Česko řeší vážný diplomatický spor s Ruskem kvůli kauze Vrbětice.

Článek

Do Černínského paláce, sídla Ministerstva zahraničních věcí, nastupuje Jakub Kulhánek po odchodu Tomáše Petříčka (ČSSD). Resort dočasně vedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Je před vámi, jako před každým ministrem zahraničí, těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy, a věřím, že pod vaším vedením ministerstvo bude činit totéž,“ řekl prezident Miloš Zeman na úvod při jmenování nového ministra zahraničí.

Jen takto neurčitě, mezi řádky, tak přešel aktuálně nejzásadnější téma, které musí nový šéf diplomacie řešit - diplomatickou krizi s Ruskem po kauze Vrbětice.

Dále pak Kulhánka vyzval k tomu, aby nepodceňoval ekonomickou diplomacii. „Velmi jsem uvítal váš příslib, že až budete jezdit na zahraniční cesty, budou vás doprovázet naši podnikatelé,“ řekl Zeman a nabídl mu spolupráci s těmi, kdo zprostředkovávali kontakty během jeho cest do zahraničí.

Sledujte jmenování nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka na Pražském hradě.Video: ČTK

Kulhánek: Na schůzce s ruským velvyslancem budu pouze já

Ihned po jmenování uvedl Kulhánka premiér do úřadu, který se nachází jen pár stovek metrů od Pražského hradu. Zde nový ministr vystoupil s prvním projevem před novináři. „Česko-ruské vztahy teď vstoupily do mimořádně těžké etapy, to nemůže těšit žádného ministra zahraničí. Ale není to naše vina,“ řekl k současné situaci Kulhánek.

Potvrdil, že v 18:00 ho čeká důležitá schůzka: dnes oznámí ruskému velvyslanci, jak bude Česko reagovat na ruskou odvetu, kdy Kreml paralyzoval českou ambasádu v Moskvě odvoláním množství diplomatů. „Dnes se setká (ruský velvyslanec) s novým ministrem zahraničí, tedy se mnou. Bude to schůzka ve standardním formátu, tedy ministr zahraničí a pochopitelně tam bude někdo na zápis. Nebude na schůzce vicepremiér Jan Hamáček,“ popsal Kulhánek, jak bude dnešní jednání s Alexanderem Zmejevským vypadat.

O této věci chce mluvit také s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, s velvyslanci členských států NATO či s ministry zahraničí EU a NATO.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek po boku premiéra Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš po jmenování nového ministra na tiskové konferenci v Černínském paláci řekl, že nový ministr zahraničí musí teď řešit hlavně špatné česko-ruské vztahy. „Jsem rád, že jsem uvedl do úřadu nového ministra zahraničí. Pan ministr je jmenovaný do funkce skutečně ve velice těžké době, v situaci, kdy bude hned řešit věci národního zájmu, a to jednak ho čeká setkání s ruským velvyslancem, kde Česká republika musí reagovat na neoprávněné vyhoštěni českých diplomatů. Dále ho čeká debata s našimi spojenci,“ řekl Babiš po uvedení Kulhánka do úřadu.

Vláda pošesté navrhne Zemanovi, aby se šéf BIS Koudelka stal generálem

Vláda v pondělí opět navrhne, aby prezident Miloš Zeman povýšil ředitele BIS Michala Koudelku do generálské hodnosti, řekl při dnešním uvedení do funkce ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) premiér Andrej Babiš (ANO) po dotazu Seznam Zpráv. Prezident to kvůli svým výhradám proti kontrarozvědce a Koudelkově práci pětkrát odmítl.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček ČSSD, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí ministra Jana Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracoval jako Hamáčkův náměstek na Ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Na post ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odvolání Petříčka navrhl Hamáček, když nad ním zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně. Jeho konec v Černínském paláci dlouhodobě požadoval prezident Miloš Zeman.

Jakub Kulhánek vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově i na prestižní americké Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Během služby v diplomacii byl mimo jiné členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů tam unesených v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

+6

Reklama

Doporučované