Hlavní obsah
Online

Přeji České republice, aby byla zemí úspěchu, řekl Zeman. Vyznamenání udělil Klausovi i Jágrovi. Piťha ho zřejmě odmítl

Na Pražském hradě budou předána státní vyznamenání.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česká republika si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu. Představitelé státu položili věnce u Národního památníku na pražském Vítkově, pietní akce se odehrály také na Hradčanském náměstí nebo v Brně. Oslavy vyvrcholily večerním udělováním státních vyznamenání na Pražském hradě.

Článek

Prezident Miloš Zeman jmenoval sedm mužů do generálských hodností, počtvrté při tom vynechal ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku navrženého vládou. Zemanovi i občanům pogratulovali k výročí v dopisech prezidenti a králové některých zemí i papež František.

K výročí samostatného státu pogratulovali v dopisech Zemanovi a českým občanům třeba prezidenti USA, Francie, Německa, Polska a Maďarska. S přáním se připojili také španělský, nizozemský a belgický král i nový japonský císař. Americký prezident Donald Trump ocenil přínos české účasti v Afghánistánu, německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier napsal o hluboké důvěře mezi oběma zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron stejně jako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a Donald Trump v dopisech připomněli i letošní 30. výročí sametové revoluce.

Prezident Miloš Zeman dnes udělil nejvyšší počet vyznamenání za své působení ve funkci prezidenta republiky. Ocenil 42 osobností, loni jich bylo o jednu méně. Nejvíce státních vyznamenání udělil v roce 1998 první český prezident Václav Havel, a to téměř 90. Jeho následník Václav Klaus, který dnes od Zemana obdržel nejvyšší vyznamenání Řád bílého lva, pravidelně uděloval lehce nad 20 vyznamenání.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října.

Havel počtem vyznamenaných nešetřil, mezi lety 1995 a 2002 jich udělil víc než 400. V roce 1998 vyznamenal téměř 90 osobností, za což ho kritizoval tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ODS a nástupce ve funkci prezidenta Klaus. Řekl tehdy, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností a nikoli hned několika desítkám lidí. „Vyznamenání má být jako šafránu. Vyznamenán velikou státní cenou má být člověk, kterého všichni známe, který něco znamená, který se zapíše do historie naší země,“ poznamenal Klaus v roce 1998.

  • Piťha zřejmě vyznamenání odmítl. Ovčáček: Je na každém, aby věc zvážil

    „Dobrý večer, nebudu nikterak věc obšírně komentovat. Co mohu říci, že je na každém, aby celou věc vnitřně zvážil a rozhodl se. Rozhodnutí učiněné v tichosti respektujeme.“ uvedl tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček k neúčasti kněze Piťhy na dnešní ceremonii pro Seznam Zprávy.

  • Dojemný moment. Předání medaile byl přítomen i pes padlého vojáka

    Medailí za hrdinství prezident Miloš Zeman vyznamenal čtyři hrdinky a hrdiny z druhé světové války, vojáka padlého v Afghánistánu a aktéra potyčky na koupališti v Dubí. Oceněni tak byli Božena Ivanová, Jarmila Halbrštátová, Karel Kněz, David Michajlak, Tomáš Procházka a Kurt Taussig. Medaile jim dnes prezident udělil při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě.

    Již v květnu Zeman avizoval, že Medaili za hrdinství udělí in memoriam Procházkovi, který padl loni 22. října na misi v Afghánistánu, když na základně Šindánd zaútočil na české vojáky muž v afghánské uniformě. Další dva čeští vojáci byli při incidentu zraněni. Procházka v Afghánistánu sloužil jako psovod. Vyznamenání na Hradě převzal jeho otec. Předání byl přítomen i belgický ovčák Doky, jeden ze dvou psů, které měl Procházka s sebou v Afghánistánu.

  • Novináři Seznam Zpráv komentují státní vyznamenání

  • Státní vyznamenání převzal i hokejista Jaromír Jágr

    Hokejista Jaromír Jágr, který byl s prezidentem i na státní návštěvě Číny, obdržel od Zemana státní vyznamenání.

  • Řád bílého lva dostal letec Boček, prezident Klaus či Jan A. Baťa

    Řádem bílého lva dnes prezident Miloš Zeman vyznamenal podnikatele Jana Antonína Baťu, někdejšího vídeňského starostu s československými kořeny Helmuta Zilka nebo svého předchůdce Václava Klause. Nejvyšší státní vyznamenání propůjčil také válečným veteránům Emilu Bočkovi, Josefu Ocelkovi a Jaroslavu Selnerovi. Řád bílého lva obdržel i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a československý generál justiční služby Bohuslav Ečer.

  • Řád bílého lva pro Václava Klause i Emila Bočka

    Státní vyznamenání pro exprezidenta Václava Klause.

    Státní vyznamenání pro Emila Bočka.

  • Přeji České republice, aby byla zemí úspěchu, uvedl prezident

    „Přeji České republice, aby byla zemí úspěchu,“ uvedl na konci svého projevu prezident Miloš Zeman. Následoval asi třicet vteřin dlouhý potlesk. Prezident začal rozdávat vyznamenání. Řád bílého lva obdržel in memoriam československý průmyslník Jan Antonín Baťa.

  • Vyznamenání pro osobnosti, které už medaile získaly v minulosti

    Prezident Zeman v projevu mimo jiné vyjádřil názor, že pokud někdo dostává státní vyznamenání, mělo by být vždy první třídy. „Jednak se necítím kompetentní, abych rozhodoval o začlenění do tříd, a zadruhé, jak ukazuje příklad pana generála, ty nižší třídy mohou být vnímány i poněkud ponižujícím způsobem,“ uvedl a připomněl, že Emil Boček má z minulosti Řád bílého lva třetí třídy.

  • Zeman vzpomíná na Havla. Vyznamená však právníka, kterého dohnala minulost z StB

    „Rád bych s úctou vzpomenul Václava Havla, který byl v čele Charty 77 a stál v čele sametové revoluce. Dvanáct let trvající oblouk mezi Chartou a vznikem Občanského fóra byl naplněn vězením, nemocemi, ale také vytvořením celé řady přátel, kteří byli jeho spolupracovníci a podíleli se na jednáních s komunistickým režimem. Na jednáních, během kterých nebyla prolita jediná kapka krve,“ uvedl prezident Zeman ve svém projevu.

  • Je mi velkou ctí předat 40 ocenění výrazným osobnostem, říká v projevu Zeman

    Prezident Zeman: „Je mi velkou ctí, že mohu předat státní vyznamenání přibližně 40 výrazným osobnostem, které skutečně v naší společnosti zanechaly stopu, nikoliv stopu uhlíkovou.“

  • Prezident Zeman pronáší svůj projev

    „Doufám, že prominete, že tentokrát svůj projev pronesu z tohoto křesla kvůli intenzivní bolesti nohou. Pevně doufám, že za rok to bude lepší,“ uvedl prezident Zeman na začátek svého projevu.

  • Do sálu vchází za doprovodu manželky prezident Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman vchází za podpory své ženy do Vladislavského sálu, kde po příchodu zní státní hymna.

  • Nejvyšší ústavní činitelé přišli do Vladislavského sálu

    Do sálu přišli nejvyšší ústavní činitelé. Premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Jaroslav Kubera či exprezident Václav Klaus.

  • Hokejista Jaromír Jágr čeká na vyznamenání

    Hokejová legenda Jaromír Jágr čeká ve Vladislavském sále na převzetí ocenění od prezidenta Miloše Zemana.

  • Koncert Paměti národa ve Foru Karlín

    V pražském Foru Karlín odstartoval dnes v 19:30 koncert k 101. výročí vzniku samostatného Československa. Akce se koná jako součást kampaně „Nezapomeňme“, kterou Paměť národa připomíná 30 let od sametové revoluce. Na pódium byla pozvána řada umělců včetně Hudby Praha, Vladimíra Merty, Jana Buriana nebo Anety Langerové a Thoma Artwaye. Koncert uspořádala nezisková organizace Post Bellum, která se inspirovala Koncertem pro všechny slušný lidi z prosince 1989.

  • Předseda Senátu Kubera na Pražském hradě, ceremonie začne za pár minut

  • Na Hradě brání dva autobusy ve výhledu na příchozí

    Naše reportérka Zuzana Černá hlásí, že na Hrad přichází politici, ministři i členové diplomatického sboru. Před Hradem stojí dva velké autobusy.

    „To si nemohu nechat ujít. Je to státní svátek,“ okomentoval svoji účast například poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

    Foto: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

    Dva autobusy na Pražském hradě. Uživatelé sociálních sítí vtipkují, že přijel zájezd z Osvětiman.

  • Před Pražským hradem protestuje malá skupina lidí. Skandují: ruský šváb

    Před Pražským hradem skanduje malá skupina: ruský šváb. Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy