Hlavní obsah

Prezident Zeman jmenoval Angyalossyho novým předsedou Nejvyššího soudu

Přenos ze jmenování předsedy Nejvyššího soudu.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem.

Článek

Novým předsedou Nejvyššího soudu se dnes na desetileté funkční období stal šéf senátu trestního kolegia soudu Petr Angyalossy. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Funkce šéfa Nejvyššího soudu byla volná přesně tři měsíce po odchodu Pavla Šámala k Ústavnímu soudu. Prezident ani Hrad předem neinformovali, koho Zeman do čela soudu vybral. Proces výběru kritizovala jako netransparentní prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

„Nemám v plánu zásadní změny nebo reorganizace,“ uvedl na brífinku po jmenování Angyalossy. Dodal, že chce dokončit etický kodex soudce, na kterém již nějaký čas pracuje, dále má v plánu zrychlit rozhodování soudu, posilovat důvěru lidí v justici a provést generační obměnu soudu. Angyalossy také očekává, že kvůli koronavirovým opatřením čeká soudy vlna žalob. „Chtěl bych udělat manuál, který by pomohl tomu, aby soudy nebyly přehlceny,“ uvedl předseda Nejvyššího soudu.

Ke svému jmenování uvedl, že se jej od Hradu dozvěděl před několika dny. „Byl jsem osloven prezidentskou kanceláří,“ řekl s tím, že se s prezidentem Zemanem sešel jednou. Datum schůzky si přesně nepamatuje. „Řádově to budou dva týdny,“ uvedl. Kdo jej prezidentovi doporučil, ale prý neví. „To se musíte zeptat pana prezidenta,“ dodal.

Na Nejvyšším soudu působí Petr Angyalossy od roku 2017. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, soudcem je od roku 1996, kdy začal působit jako předseda senátu u Okresního soudu v Olomouci. Od roku 1999 byl předsedou senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Na Vrchním soudu v Olomouci působil od roku 2004.

Brífink nového předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho:

Brífink nového předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho.Video: ČTK, ČTK

Zeman při jmenování řekl, že nového šéfa NS vybíral ze čtyř kandidátů a se všemi se sešel. „U každého jsem si prostudoval jeho životopis a rozhodl se, jak jsem se rozhodl,“ uvedl prezident. Dodal, že Angyalossyho si na soud vybral předchozí předseda Šámal. „Věřím, že budete pokračovat v jeho práci,“ uvedl. Angyalossymu také popřál, aby si užíval svou oblíbenou jízdu na motocyklu, ale aby jezdil pomalu a dával si pozor.

Zeman doufá, že Angyalossy přispěje k tomu, že se bude snižovat počet nevyřízených spisů. „Pokud narůstají nedodělky a existují soudci, kteří jsou obklopeni nevyřízenými spisy, není to pro soudcovský stav dobré. Věřím, že i vy přispějete k tomu, aby se počet nevyřízených spisů snižoval,“ dodal Zeman.

O výběru a jmenování předsedy NS rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajících soudců NS. Od Šámalova odchodu 20. února soud řídil místopředseda Roman Fiala. Když v roce 2015 kvůli důchodovému věku oznámila rezignaci dlouholetá předsedkyně NS Iva Brožová, Zeman jmenoval Šámala o dva dny později.

Způsob, jakým Zeman vybíral nového předsedu NS, kritizovala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová jako netransparentní a nedůvěryhodný. Vadí jí, že veřejnost nezná prezidentovy kroky ani kandidáty. Zákon sice prezidentovi žádný postup neukládá, ale výběr tak důležitého veřejného činitele by podle Zemanové neměl ve společnosti budit pochybnosti.

Nejvyšší soud sídlí v Brně a je vrcholným soudním orgánem v oblasti občanskoprávních a trestních řízení s výjimkou záležitostí, o nichž rozhoduje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované