Hlavní obsah

Velvyslankyně Trumpová do Prahy? Na ambasadora si počkáme dlouho, řekl Zaorálek

 

Reklama

Šéf české diplomacie a prezidentův expertní tým probírali s hlavou státou v Lánech českou zahraniční politiku.

Článek

Český prezident Miloš Zeman se sice krátce po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nechal slyšet, že by jako velvyslankyni USA v Česku rád viděl Trumpovu bývalou manželku a českou rodačku Ivanu, obsazení místa českého ambasadora v Praze však chvíli potrvá.

Řekl to aspoň ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po sobotní schůzce s prezidentem v Lánech.

Uvedl, že výměny velvyslanců podle něho potrvají nové americké administrativě velmi dlouho.  Na dotaz, zda nový velvyslanec nastoupí do konce roku, dokonce uvedl, že ani tím si není jist.

"Ale nechci být úplně skeptický," dodal.

Do USA na post velvyslance České republiky oznámil loni v září prezident jméno ředitele svého zahraničního odboru na Hradě Hynka Kmoníčka.

Ministr zahraničí také řekl, že prezident by mohl v dubnu navštívit nového amerického prezidenta, pokud se tedy potvrdí předběžné dohody o návštěvě.

Svět podle Trumpa

Prezident Miloš Zeman a jeho expertní tým v sobotu  probírali s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem strategii zahraniční politiky a ekonomické diplomacie několik hodin.

„Tématy byly brexit, Írán, Sýrie, Turecko a zabývali jsme se něčím, co bych nazval svět podle Trumpa," řekl v podvečer ministr zahraničí novinářům o jednání, které začalo v deset hodin dopoledne.

Uvedl také, že po jednání celého týmu ještě s prezidentem odděleně hovořil právě o „věcech, které se týkají velvyslanců".

U Turecka jsme si blíž

Ministr zahraničí a prezident mají podle Zaorálka na řadu otázek zahraniční politiky rozdílné pohledy a sobotní schůzka prý některé z nich aspoň trochu sblížila.

„Snad jsme se sblížili v názorech na Turecko, připadá mi, že pan prezident některým mým argumentům rozumí," uvedl ministr zahraničí s tím, že navzdory odchylkám nešlo o horkou výměnu názorů. „Oba respektujeme, že máme své postoje, které jen tak nezměníme," uvedl Lubomír Zaorálek.

Jako příklad, kde se postoje Hradu a ministerstva shodují, uvedl dohodu o íránském jaderném programu.

Reklama

Doporučované