Hlavní obsah

„Nepřípustné, musí skončit.“ Politici reagují na Mynářovo ovlivňování soudců

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář podle týdeníku Respekt ovlivňoval rozhodování některých soudců.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mynář se podle týdeníku Respekt snažil ovlivňovat činnost justice. Jednotlivé soudce přesvědčoval, aby rozhodovali ve prospěch zájmů Hradu.

Článek

Zpráva týdeníku Respekt o tom, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář přesvědčoval některé soudce, aby rozhodovali podle představ Hradu, vyvolala vášnivé reakce. Řada politiků na sociálních sítích chce, aby Mynář okamžitě ve funkci skončil, opoziční TOP 09 už oznámila, že chce kauzu probrat ve Sněmovně.

„Nepochybuji o tom, že se soudci nenechají ovlivnit tlakem hradního kancléře, nicméně fakt, že se pan Mynář o něco takového pokusil, je nepřípustný. Takto to začíná a orbánizací soudnictví to končí. Je to jak s těmi pověstnými jezinkami: proti tomu je třeba ohradit se v zárodku,“ napsal na Twitter předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zasahování premiéra Viktora Orbána do práce maďarských soudů kritizuje mimo jiné Evropská unie.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by se proti práci prezidentova kancléře měl ohradit ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Pospíšil neočekává, že by prezident Mynáře odvolal. „… pokud je informace pravdivá, měl by kancléř Mynář okamžitě skončit. Od Miloše Zemana ale není možné ani náznakem očekávat, že by zodpovědnost vyvodil a Mynáře odvolal. Toho není schopen,“ napsal Pospíšil.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek zase vyzval k reakci předsedy vládních stran. „Okamžitá rezignace/odvolání je v tomto případě málo. Očekávám, že se o ní před prezidentem zmíní (nebo alespoň nějak vyjádří) předsedové vládních stran. Pokud ne, jsou jen Zemanovi šašci…,“ reagoval na informaci o Mynářově ovlivňování soudců Ženíšek.

Vratislav Mynář se během let, kdy se pohybuje po boku prezidenta Miloše Zemana, několikrát snažil ovlivnit rozhodování justice. Podle týdeníku Respekt se například v roce 2015 sešel se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem. „Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ potvrdil Respektu Šimíček.

Prezident Miloš Zeman tehdy aktivně vystupoval proti přijetí služebního zákona. Když Sněmovna přehlasovala prezidentské veto, pokusil se zákon napadnout podnětem k Ústavnímu soudu. Měsíc a půl před konečným verdiktem se Mynář snažil jednoho ze soudců přímo ovlivnit během osobního setkání. Šimíček, kterého do funkce jmenoval právě Zeman, tehdy tlak ustál.

Mynář později Šimíčka kontaktoval ještě jednou, a to kvůli kauze Lesní správy Lány. Státní zastupitelství v roce 2017 obvinilo jejího šéfa Miloše Baláka, kterého bez výběrového řízení dosadil právě Mynář. Ani v tomto případě Šimíček nehlasoval ve prospěch zájmů Hradu.

K tématu se po vydání článku vyjádřil i Hrad, konkretně mluvčí Jiří Ovčáček. „Pokud pan kancléř hovoří s představiteli justice, tak proto, aby je informoval o stanoviscích, postojích a postupu prezidenta republiky. To je zcela legitimní součást práce na pozici vedoucího KPR. Proti jakýmkoliv zjevně účelovým spekulacím o pokusu ovlivňovat kohokoliv se proto co nejostřeji ohrazujeme,“ uvedl.

Kdo je Lánů pán? Stíhaný šéf prezidentské obory byl i u krachu lesní firmy.

Respekt popisuje ještě několik dalších případů, kdy se pravá ruka prezidenta pokusila zasahovat do práce soudů. V roce 2016 například Mynář poslal tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi dopis, který se týkal případu spalovny v západočeském Chotíkově. Navzdory přání prezidenta, který se opakovaně vyjadřoval ve prospěch provozu spalovny, nakonec soud rozhodl, že její stavbu umožnilo nezákonné stavební povolení, kterému chyběla povinná studie o dopadech na životní prostředí.

Kontakt ze strany kancléře potvrdili i ústavní soudce Jan Filip ve spojitosti se zákonem o střetu zájmů, známým jako „lex Babiš“, nebo předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, kterému Mynář volal kvůli vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Vratislav Mynář je podnikatel a politik. Jako předseda vedl Stranu práv občanů – zemanovci (SPOZ). Od roku 2013 je vedoucím kanceláře prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Doporučované