Hlavní obsah

K nedělnímu bombovému útoku u mešity v Kábulu se přihlásil IS

Foto: Profimedia.cz

Mešita Eidgah v afghánském hlavním městě Kábulu, u níž se útok odehrál (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

K nedělnímu bombovému útoku u mešity v afghánském hlavním městě Kábulu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Od poloviny srpna, kdy se Tálibán vrátil k moci, se v Afghánistánu počet útoků bojovníků IS zvýšil.

Článek

Při výbuchu bomby u vchodu do mešity v afghánské metropoli Kábul zemřeli v neděli nejméně dva civilisté, tři další lidé jsou zranění. Oznámilo to afghánské ministerstvo vnitra, napsala agentura AFP.

Prohlášení deklarující odpovědnost za útok podle Reuters zveřejnila na sociální síti Telegram propagandistická agentura Islámského státu Amak.

Ve druhé největší mešitě v afghánské metropoli, u níž se útok udál, se v době exploze konala modlitba za matku mluvčího islamistického hnutí Tálibán Zabíhulláha Mudžáhida. Ten v neděli uvedl, že výbuch cílil na shromáždění civilistů poblíž vchodu do mešity. Vedle obětí na životech způsobila exploze zranění 11 dalším lidem.

O útoku podle agentury AP informoval sám Mudžáhid. „Výbuch dnes odpoledne cílil na shromáždění civilistů poblíž vchodu do mešity v Kábulu, několik z nich zabil,“ uvedl na Twitteru.

Ve druhé největší mešitě v afghánské metropoli se v době exploze konala modlitba za Mudžáhidovu matku. Svědek z místa AFP sdělil, že slyšel „výbuch následovaný střelbou“. „Chvíli před explozí Tálibán zablokoval silnici v očekávání modlitby za matku Zabíhulláha Mudžáhida v mešitě,“ dodal svědek.

Islámský stát a Tálibán, který převzal v polovině srpna v Afghánistánu moc, jsou dlouholetí rivalové. Od doby, kdy se Tálibán vrátil k moci, se počet útoků IS v Afghánistánu zvýšil. Uskupení si udržuje silnou pozici ve východoafghánské provincii Nangarhár a Tálibán považuje za svého nepřítele.

V září se přihlásilo k několika útokům v provinčním středisku Dželálábádu, jeho akce v Kábulu byly dosud vzácné. Na konci srpna si ale sebevražedný útok IS u kábulského letiště vyžádal životy více než stovky místních lidí a 13 amerických vojáků.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell uvedl, že Afghánistánu s novým vedením hrozí kolaps ekonomického a sociálního systému. Aby se země vyvarovala nejhoršího scénáře, Tálibán musí dodržet podmínky stanovené mezinárodním společenstvím a zajistit si tak širší pomoc, domnívá se Borrell.

Od doby, kdy Tálibán převzal v zemi moc, ceny potravin v Afghánistánu vzrostly o více než 50 procent. Paralyzováno je z větší části afghánské bankovnictví a lidé si nemohou vybírat hotovost. Blízko kolapsu je podle šéfa unijní diplomacie i zdravotnický systém.

„Pokud bude s přicházející zimou situace pokračovat, hrozí humanitární katastrofa,“ napsal Borrell v blogu.

Reklama

Doporučované