Hlavní obsah

Při raziích na Srí Lance umírají i děti. Vojáci zabili příbuzné organizátora útoků

Policie na Srí Lance intenzivně pátrá po teroristech spojených s velikonočními útoky.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Při pátečním policejním zátahu na Srí Lance mezi patnácti lidmi zemřeli i příbuzní Zahrána Hašíma, radikálního duchovního, který je považován za hlavního organizátora velikonočních útoků. Razii podle informací policie nepřežili Hašímův otec a dva bratři, informovala o tom agentura Reuters. Hašímova sestra ale sdělila CNN, že po střetech s policií pátrající po pachatelích mohlo zemřít až 18 členů rodiny.

Článek

Téměř deset tisíc vojáků po velikonočních útocích na Srí Lance pátrá po podezřelých a provádí razie. Při jedné z nich v pátek ve městě Sainthamuruthu zemřelo 15 lidí. Byl mezi nimi i otec a dva bratři radikálního duchovního Zahrána Hašíma, který zahynul při sebevražedném atentátu v hotelu Shangri-La. Kromě Hašímových příbuzných zemřeli minimálně další dva podezřelí z útoků a deset civilistů, mezi kterými bylo šest dětí.

Teroristi poté, co policie vtrhla do domu, zahájili palbu a tři z nich se odpálili. Při přestřelce byly zraněny i Hašímova manželka a dcera. Hašímova sestra řekla CNN, že její rodina pohřešuje 18 lidí, o kterých si myslí, že zemřeli při policejních zátazích.

Týden po atentátech bylo při vyšetřování zadrženo dalších 48 podezřelých, informovala dnes agentura DPA. Předtím bylo ve vazbě přes 70 podezřelých. Zadrženi byli i cizinci ze Sýrie a Egypta.

Srílanský premiér Ranil Vickremasinghe rovněž oznámil, že byly zajištěny další zbraně a výbušniny. Mezi nově zadrženými je i muž, jehož dva bratři před týdnem spáchali sebevražedné atentáty. U tohoto muže byly nalezeny dva meče, sdělila policie. Otec trojice bratrů je údajně bohatý obchodník s kořením. Podle DPA se minulou neděli odpálila i žena jednoho z bratrů – v domě na předměstí srílanské metropole Kolombo.

Po bombových útocích, při kterých na velikonoční neděli zemřelo přes 250 lidí a dalších nejméně 500 se zranilo, policie zadržela už přes sto podezřelých a pátrání inzenzivně pokračuje. Podle úřadů v zemi mohou být další útočníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované