Hlavní obsah

Téma, o kterém se nemluví, z ní udělalo inovátorku roku. Jak prolomit tabu?

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Dvakrát zažila vyhoření, teď se Simona Zábržová stará o duševní zdraví lidí ve firmách.

Reklama

Článek

Hostem 125. dílu podcastu Jedno procento je Simona Zábržová, zakladatelka firmy Soulmio a jedna z inovátorek roku 2020, která říká: být v rovnováze je pro odvážné lidi.

V podcastu už byla skoro před dvěma lety – jako jedna z prvních. V té době za sebou měla už dvě vyhoření. A v hlavě se jí rodil plán na podnikání, které mezitím úspěšně rozjela. Navzdory pandemii. Nebo možná trochu i díky pandemii. Což vysvětlím.

Simona Zábržová začala podnikat jako teenagerka. Vybudovala vlastní úspěšnou firmu, kterou prodala, a hned pak začala šéfovat další. Vedla jako šéfka i velkou českou outdoorovou firmu. A loni založila start-up Soulmio. Jako byznys plán a zároveň smysl života si vybrala to, že bude lidem pomáhat hledat rovnováhu ve světě výkonu. I proto ji web CzechCrunch a deník Hospodářské noviny zařadily na seznam dvaceti nejvýraznějších inovátorů v Česku.

Soulmio vzniklo tak, jak start-upy často vznikají. Že jejich zakladatel nebo zakladatelka potřebuje vyřešit nějaký vlastní problém. A objeví příležitost či díru na trhu. Lidově řečeno. V tomto případě je to duševní zdraví ve firmách.

Simona dostala tenhle nápad ještě před pandemií. Pro většinu lidí komplikace a překážka. Nepříjemnost. Pro ni také, ale rychle se jí povedlo objevit rok 2020 jako příležitost. Tabuizované téma uchopené s podnikatelským elánem, který bere dech. I proto to místo mezi inovátory roku 2020.

Témat k povídání je hodně: jak se pozná, že člověk trpí syndromem vyhoření? Proč jsou potíže psychického rázu pro lidi v byznysu tabu? A jak zvládnou zaměstnanci firem návrat do kanceláří?

Jakou otázku položí Simona Zábržová klientovi, který k ní přijde mluvit o svých pocitech a plánech? Trochu jsme si to v druhé polovině podcastu vyzkoušeli a mluvili také o smyslu života, štěstí a hledání řádu.

Celou epizodu najdete v přehrávači nahoře. Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované