Hlavní obsah

Při zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi zemřelo 35 lidí

Následky zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 35 lidí zemřelo následkem zemětřesení o síle 6,2 stupně, které zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. Zraněných je podle agentury AP nejméně 600, úřady však stále zjišťují rozsah škod a počet mrtvých.

Článek

Epicentrum zemětřesení, které udeřilo krátce před 1:30 místního času (ve čtvrtek 19:30 SEČ), se nacházelo šest kilometrů od města Majene a ohnisko mělo v hloubce deseti kilometrů, uvedla agentura Reuters.

Podle agentury AP bylo ohnisko v hloubce 18 kilometrů. O několik hodin dříve zasáhlo stejnou oblast zemětřesení o síle 5,9 stupně a celkově seismologové napočítali 26 následných okresů.

Šéf úřadu pro řešení katastrof v provincii Západní Sulawesi oznámil, že v Majene a sousedním městě Mamuju přišlo o život 35 lidí a počet obětí bude zřejmě stoupat s tím, jak budou záchranáři prohledávat sutiny. Zraněných je v Majene 637, v Mamuju další více než dvě desítky.

V oblasti na některých místech nefunguje telekomunikační spojení, spadlo několik mostů a také část nemocnice. Pod jejími ruinami zůstalo víc než deset pacientů a zdravotníků, po nichž se pátrá. Přeživší pacienti byli přemístěni do nouzového stanu.

Několik tisíc obyvatel opustilo kvůli několikavteřinovému chvění půdy své domovy. Úřad pro odstraňování následků katastrof uvedl, že ve městě Majene bylo poničeno nejméně 300 budov a jsou přerušeny dodávky elektrického proudu. Do provizorních přístřešků bylo evakuováno na 15 000 osob.

Několik tisíc obyvatel opustilo kvůli několikavteřinovému chvění půdy své domovy. Úřad pro odstraňování následků katastrof uvedl, že ve městě bylo poničeno nejméně 62 budov a jsou přerušeny dodávky elektrického proudu. Kromě Majene jsou oběti hlášeny také z města Mamuju.

Indonésie a jejích 17 000 ostrovů a ostrůvků leží na rozhraní tří velkých tektonických desek, a zemětřesení jsou zde proto častá. V roce 2018 Sulawesi zažilo silné zemětřesení a následnou ničivou vlnu tsunami, která si vyžádala přes 2 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované