Hlavní obsah

Příběh jedné fotky: Riga se s hokejovým prezidentem nepáře

Foto: Girts Ragelis, Shutterstock.com

Riga odstraňuje na žádost prezidenta Mezinárodní hokejové federace Reného Fasela vlajky IIHF z veřejného prostoru.

Reklama

Lotyšští politici – šéf diplomacie a starosta hlavního města – se v reakci na únos běloruského novináře z paluby komerčního letu rozhodli stáhnout vlajky Běloruska v dějišti šampionátu. Nechali je nahradit vlajkou odpůrců režimu.

Článek

Zpráva o vynuceném přistání letadla společnosti Ryan Air v Minsku, které v neděli zorganizovali běloruští a ruští zpravodajci, aby dosáhli na novináře kritickému k režimu Alexandra Lukašenka, má dohru tam, kde by to málokdo čekal. V dějišti světového hokejového šampionátu. V lotyšské Rize.

Jak informovala v pondělí tamní média, starosta Rigy Mārtiņš Staķiš rozhodl spolu s ministrem zahraničí Edgarsem Rinkevičem, že ze stožárů po městě odstraní vlajky Běloruska. Tedy ty, které nad zemí vlají od roku 1995 – Lukašenko se k moci dostal jen o rok dříve. Vlajku tvoří červený a zelený pruh, v žerďové části je bílo-červený dekorační pás.

Namísto těchto barev teď lotyšští politici nechali na stožáry vytáhnout starou, bílo-červenou podobu vlajky, která nese i starý státní znak s rytířem na koni. Její podoba má historické kořeny a používala se do roku 1995, než ji Lukašenko zakázal. Opozice a obecně odpůrci autoritářského vládce ji však dodnes nosí na mítinky, po loňských zmanipulovaných volbách se staly právě tyto barvy symbolem rezistence.

Foto: Girts Ragelis, Shutterstock.com

Tato vlajka teď stojí mezi vlajkami dalších zemí účastnících se turnaje v Rize.

„Mezi vlajkami hokejového šampionátu vztyčujeme vlajku svobodného Běloruska, kterou mi svěřili běloruští političtí uprchlíci. V Rize nesmí vlát vlajky symbolizující režim, který se dopouští státního terorismu. Odstranili jsme je,“ napsal na svém twitterovém účtu starosta Staķiš. A přidal hashtag: # Svoboda pro Bělorusko.

Tento krok však popudil Reného Fasela, prezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Starostovi a městské radě adresoval oficiální nótu, v níž tento krok označil za nepřijatelný. Požádal o navrácení původních vlajek režimu s tím, že IIHF je „apolitická sportovní organizace“. A to, co teď po Rize visí, podle něj „neodráží stav Běloruska“.

IIHF pak na webu organizace uvedla, že nesouhlasí s tím, aby se vlajka účastnické země využívala k posílání politických vzkazů.

„Kroky běloruské vlády nesouvisí s hráči, kteří na turnaji pod běloruskou vlajkou soutěží. Hráči byli v Lotyšsku přijati coby hosté a neměli by být svědky toho, jak se bez jejich souhlasu odstraňují z veřejné prezentace 16 zúčastněných zemí jejich barvy. Je to v přímém rozporu se sloganem hostitelské země o vášni bez hranic,“ píše se ve stanovisku IIHF.

Fasel pak do Rigy vzkázal, že pokud na své místo nevrátí vlajky Lukašenkova režimu, ať z města odstraní i ty náležící Mezinárodní hokejové federaci.

Reakce přišla rychle. Jak napsal web LSM.lv lotyšského rádia a televize, Mārtiņš Staķiš prohlásil, že raději odstraní vlajky IIHF, než aby znovu věšel standartu schválenou diktátorem. A – jak můžete vidět na úvodní fotografii – ve středu odpoledne je pracovníci města začali z veřejných prostranství stahovat.

LSM.lv ve své zprávě připomíná, že právě i v Bělorusku se původně měl hokejový šampionát konat; o utkání se měly podělit Riga a Minsk. René Fasel dlouho odmítal vyslyšet žádosti lidskoprávních organizací, které upozorňovaly na stupňující se násilí proti běloruskému disentu a žádaly, aby federace nedávala Lukašenkovi kredit tím, že tam uspořádá turnaj.

Až letos v únoru IIHF rozhodla, že se MS bude konat pouze v Lotyšsku. Ovšem zdůvodnění bylo šalamounské: Spíše než o represích se v něm mluvilo o technických důvodech v souvislosti s pandemií covidu-19. Neboli že bude jednoduší dohlížet nad dodržováním opatření v jednom městě.

Reklama

Doporučované