Hlavní obsah

Příběh, kde figuroval Faltýnek, je u konce. Dráhy koupily ČD - Telematiku

Foto: www.cdt.cz, Seznam Zprávy

Telekomunikační firma ČD - Telematika je nyní skrze České dráhy plně ovládaná českým státem.

Reklama

Kupní cena za akcie nebyla zveřejněna. Podle zdrojů Seznam Zpráv je na úrovni 850 milionů korun. Před sedmi lety byl stejný podíl k mání za 198 milionů. České dráhy tehdy nabídky nevyužily.

Článek

Byznysový příběh, na jehož počátku se svými lidmi figuroval i vlivný druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, je u konce. Státem ovládané firmě se po předchozích marných pokusech nakonec podařilo stoprocentně zvládnout telekomunikační firmu ČD - Telematika. Firma dnes oficiálně oznámila, že od investiční skupiny PPF odkoupila zbývající 29procentní podíl.

Obě společnosti transakci definitivně stvrdily podpisem kupní smlouvy. České dráhy se tak staly jediným akcionářem firmy. Hodnotu transakce společnost neuvedla, má ale vycházet ze znaleckých posudků. Podle dřívějších informací Seznam Zpráv orgány státní firmy odsouhlasily cenu kolem 850 milionů korun, neoficiální zdroje teď uvádějí přesnější číslo 847 milionů korun.

České dráhy přitom měly možnost stejný podíl dříve koupit podstatně levněji. V roce 2014 bylo 29 procent akcií k mání za 198 milionů korun. Tehdy dráhy této možnosti nevyužily.

Mezitím inkriminovaný podíl postupně odkoupily tři privátní firmy (Dial Telecom, skupina Unicapital a jako poslední v řadě v květnu 2018 skupina PPF).

Seznam Zprávy nedávno poukázaly na podezřelou okolnost, kdy posloupnost prodejů ve svém diáři už na jaře 2016 v předstihu věrně zachytil zmíněný druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Přitom jeho blízcí přátelé a spolupracovníci se v obchodech s akciemi ČD-Telematiky angažovali jak na straně státu, tak i na straně privátních firem.

Současné vedení Českých drah je přesvědčeno, že nákup 29 procent akcií i za cenu, která se blíží k miliardě korun, je stále výhodný. Na ocenění telekomunikační firmy si podle informací Seznam Zpráv akcionáři najali poradenské společnosti PwC a KPMG.

ČD - Telematika nabízí ICT služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Zaměstnává přes 500 lidí, loni zaznamenala zisk před zdaněním 66,9 milionu korun, což je meziročně o 6,6 milionu méně. Zhruba o 20 milionů klesly společnosti i tržby na 1,67 miliardy korun

Reklama

Doporučované