Hlavní obsah
Online

Další Blatného ale: Bez Prahy je PES na čtyřce, a to znamená zavřeno

Tisková konference ministerstva zdravotnictví.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Nových případů koronaviru bylo za čtvrtek opět méně než před týdnem, laboratoře odhalily 4048 nakažených. To je asi o 2400 méně než minulý čtvrtek, proti středě je nárůst nižší zhruba o 900 případů.

- Klesá také počet lidí s koronavirem, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci. Podle posledních údajů za středu jich bylo v nemocnici 5210, o 200 méně než v úterý. Celkový počet zemřelých s covidem-19 stoupl na 7779, na čtvrtek zatím připadá 60 úmrtí. Rizikové skóre PES zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti.

- Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) v Praze dál klesá, dosáhlo 42 bodů, těsně tak zůstává ve třetím z pěti stupňů, podle kterých se řídí opatření proti nákaze. Pokud by se skóre pro systém PES vypočítalo bez Prahy. Bylo by na 62 bodech a tedy stupni čtyři.

- Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 od pondělí je podle včerejších slov ministra zdravotnictví Jana Blatného padesát na padesát. Bude záležet na tom, jak bude vycházet rizikové skóre vypočítané v protiepidemickém systému PES podle dat o vývoji nákazy. Řada krajů se ve svých parametrech zhoršuje a optimální nejsou ani počty nakažených v nemocnicích. Nyní celostátní statistiku zlepšuje zejména Praha. V neděli o případném rozvolňování bude rozhodovat vláda.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • OSVČ dostanou kompenzační bonus i peníze z Antiviru

    Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou moci dostávat peníze i z programu Antivirus.

  • Do pátečního večera zatím 2151 případů

    Počet potvrzených případů nákazy covid-19 stoupl v Česku k páteční 18. hodině o 2151 případů. S nemocí se aktuálně potýká 73 154 lidí, 432 587 se jich od počátku nákazy vyléčilo. Nemoci zatím podlehlo 7934 lidí, hospitalizováno jich je 5048. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví.

  • Zájezdoví dopravci podali 1023 žádostí o kompenzace za 985 milionů

    Zájezdoví dopravci zažádali z kompenzačního programu COVID Bus o více než 985 milionů korun. Žádosti, jejichž příjem v noci na čtvrtek skončil, podalo 1023 dopravců, což je o třetinu více, než stát původně předpokládal. Stát na kompenzace vyhradil miliardu korun, dopravci se tak se žádostmi do vyčleněné částky vešli. Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od 12. března, tedy začátku nouzového stavu, do konce letošního června. Dopravní firmy se tehdy dostaly se svými příjmy téměř na nulu. Stát zohlední výpadek trhu až do konce školního roku.

  • Do víceletých gymnázií bude od pondělí chodit asi třetina žáků

    Budovy víceletých gymnázií se od pondělí zaplní studenty zhruba z třetiny. Vrátí se do nich polovina žáků prim až kvart. Přidají se k maturantům, kteří do školy mohou chodit od této středy. Podmínka, aby se studenti různých tříd nepotkávali, není podle ředitelů škol na nižším stupni gymnázií tak problematická jako právě u maturantů. Připravit rozvrhy pro střídavou výuku nižších ročníků víceletých gymnázií proto nebylo tolik obtížné.

  • Lyžařská střediska se připravují na sezonu nejistotě navzdory

    Skikareály v Česku se připravují na novou lyžařskou sezonu, přestože stále není jasné, za jakých podmínek se budou moci otevřít pro veřejnost. V řadě horských středisek využívají současného chladného počasí k výrobě umělého sněhu, zjistili krajští zpravodajové ČTK. Provozovatele středisek ale trápí nejistota ohledně termínu spuštění provozu. Balíček opatření pro skiareály má být hotov příští týden.

  • Zdravotnické odbory žádají vládu, aby neuvolňovala opatření

    Odbory, které zastupují lékaře a pracovníky ve zdravotnictví, žádají vládu, aby nyní neuvolňovala opatření zavedená kvůli epidemii koronaviru. Uvedly to v otevřeném dopisu adresovaném vládě. „S velkými obavami o lidské životy a přetížený zdravotnický systém sledujeme současné tendence vlády a jejích jednotlivých členů rozvolňovat a rušit současná opatření, a to bez odpovídajícího zlepšení situace, pouze pod tlakem ekonomických a lobbistických skupin. Dát populisticky přednost těmto zájmům před ochranou zdraví je pro nás nepřijatelné,“ píše se v dopise, který podepsal šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

  • Blatný: Testování učitelů vyjde maximálně na 70 milionů korun

    Testování učitelů, které by mělo začít 4. prosince, bude stát do 70 milionů korun. Náklady budou uhrazeny ze zdravotního pojištění. Učitelé se budou testovat antigenními testy, které jsou levnější než v současnosti většinou používané PCR testy. Pojišťovny budou zdravotnickým zařízením, která budou pedagogy testovat, proplácet celkem 350 korun, z toho 150 korun za pořízení testu a 200 korun za provedení testu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný předpokládá, že na testování přijde maximálně 200 000 lidí. Násobkem počtu lidí a nákladů na jeden test pak vychází částka 70 milionů korun. To je podle Blatného zlomek toho, co už stálo testování dražšími PCR testy.

  • Obnovení normální péče v nemocnicích bude trvat týdny až měsíce

    Většina nemocnic začala tento týden obnovovat normální péči, která nesouvisí s epidemií covidu-19. Plné obnovení péče bude trvat týdny až měsíce. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra zdravotnictví a národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. „Obnovování normální péče bylo zahájeno v naprosté většině nemocnic v Česku. Je pozvolné a rozsah se liší. Dosažení původního rozsahu péče je otázkou týdnů až jednotek měsíců,“ řekl Černý.

  • Blatný: O rozvolnění rozhodneme v neděli

    Ministr Blatný uvedl, že dnes žádná doporučení k dalšímu rozvolňování neoznámí. „Situaci budeme sledovat do neděle, pak rozhodneme o dalších krocích,“ uvedl.

  • Blatný: Opatření musí být jednotná, Prahu vyčleňovat nebudeme

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný k mimořádné situaci v Praze vůči většině ostatních krajů uvedl, že i přesto je potřeba počítat číslo jako celek. „Opatření je potřeba provádět jednotně. Není v plánu, že bychom Prahu ze systému vyčlenili,“ uvedl Blatný.

  • Bez Prahy by byl PES na stupni čtyři

    Pokud by se skóre pro systém PES vypočítalo bez Prahy, byl by systém na 62 bodech, a tedy na stupni čtyři.

  • Dušek: PES je na třetím stupni

    Aktuální rizikové skóre systému PES je na 57 bodech, jde tedy o třetí stupeň. „Je to hodnota velmi hraniční a neklesá,“ uvedl šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Číslo podle něj stagnuje, protože je velký rozdíl mezi regiony. Někde se situace lepší, jinde naopak dochází k eskalaci. Pouze pět krajů se ale za poslední dny dostalo do stupně tři, nejlepší je situace v Praze (47 bodů) a Moravskoslezském kraji (57 bodů). Nejhorší je naopak situace v Karlovarském kraji (77 bodů) a Kraji Vysočina (75 bodů).

  • Dušek: Počet nakažených v rizikových skupinách za listopad stoupl

    Počet nakažených v rizikových skupinách za listopad stoupl. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl, že ve skupině nad 65 let jde o 19,5 %, nad 75 let je to 10,2 % ze všech nakažených za tento měsíc.

  • Dušek: Reprodukční číslo je 0,89

    „Epidemie v ČR nadále vykazuje známky brzdění. Některé regiony ale spíše ve vývoji stagnují,“ uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Dodal, že populační zátěž klesá, což platí i pro zátěž v nemocnicích. Reprodukční číslo je nyní na hodnotě 0,89. Dušek také uvedl, že klesá počet hospitalizací.

  • Rážová: Podařilo se vytrasovat 84 % případů

    Za poslední týden se hygieně podařilo vytrasovat 84 % pozitivních případů. Na trasování se denně podílí v průměru 1 044 lidí. Uvedla to hlavní hygienička Jarmila Rážová.

  • MŠMT: Případné další uvolňování od pondělí se škol týkat nebude

    Školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví (PES), i kdyby vláda v neděli rozhodla o zmírnění opatření proti covidu-19 na třetí stupeň rizika nákazy. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Režim ve školách by se podle ní dál měnil tak, aby školy měly zhruba týden na přípravu.

  • Úřad vlády potvrdil nedělní jednání o dalším uvolňování opatření

    Ministři budou v neděli rozhodovat o dalším uvolnění opatření proti šíření koronaviru. Po dnešním jednání vládní rady pro zdravotní rizika to v tiskové zprávě potvrdil Úřad vlády. V uplynulých dnech lídři vládní koalice poukazovali na stagnaci poklesu nově nemocných, premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že situace stále není dobrá a rozvolňovat se musí s rozmyslem. „Kabinet projedná aktuální situaci v šíření nemoci covid-19 a příslušná protiepidemická opatření,“ napsala Strakova akademie k nedělnímu jednání.

  • Fakultní nemocnice Hradec Králové začala obnovovat neakutní provoz

    Fakultní nemocnice Hradec Králové začala postupně obnovovat příjmy neakutních pacientů, které kvůli sílící druhé vlně epidemie covidu-19 omezila po 21. říjnu. Výraznějšímu obnovení neakutní péče zatím brání vysoký počet pacientů s covidem-19 a také stále vysoký počet chybějících zdravotníků. Nemocnice je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech.

Reklama

Hlavní zprávy