Hlavní obsah
Online

Blatný o pondělním rozvolňování: Je to 50 na 50, statistiku zlepšuje Praha

Tisková konference k antigenním testům.Video: Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 od pondělí je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného padesát na padesát. Bude záležet na tom, jak bude vycházet rizikové skóre vypočítané v protiepidemickém systému PES podle dat o vývoji nákazy. Řada krajů se ve svých parametrech zhoršuje a optimální nejsou ani počty nakažených v nemocnicích. Nyní celostátní statistiku zlepšuje zejména Praha.

- Hlavní hygienička na jednání s hejtmany varovala, že situace v sedmi krajích je spíš na rizikovém stupni 5 než na očekávané trojce. Pokud se čísla nezlepší, hygienička nedoporučí ministrovi Blatnému další rozvolnňování.

- Za čtvrtek v Česku zatím přibylo 2 192 nakažených. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5 210 a 757 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá.

- Skóre PES v celé republice je stále na hodnotě 57. Systém PES v Karlovarském kraji stoupl na skóre 77 ze středečních 67. To odpovídá pátému, tedy nejvyššímu stupni rizika. Kritický stupeň hlásí 12 okresů v republice.

- Premiér Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci k využití antigenních testů. Uvedl, že situace v Česku se nezlepšuje tak rychle, jak vláda očekávala. I proto chce, aby lidé měli před Vánocemi možnost otestovat se antigenními testy zdarma.

  • Za čtvrtek je zatím potvrzeno 2 192 nových případů

    Za čtvrtek v Česku zatím přibylo 2 192 nakažených. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5 210 a 757 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá.

  • Blatný: Pravděpodobnost uvolnění od pondělí je 50 na 50

    Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 od pondělí je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného padesát na padesát. Řekl to dnes v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu. Bude záležet na tom, jak bude vycházet rizikové skóre vypočítané v protiepidemickém systému PES podle dat o vývoji nákazy. Od začátku týdne ukazují na třetí stupeň rizika, zmírnění by mohlo nastat od pondělí 30. listopadu. Znamenalo by to například otevření obchodů, služeb a restaurací, i když s omezeními. „Kdybyste se mě zeptal v pondělí, tak bych řekl, že je pravděpodobnost velká. Dnes už je menší,“ řekl ministr. „I když by ke zmírnění nedošlo, myslím, že je to bezpečnější a správnější varianta, než rozvolnit, a za týden zase zpřísňovat,“ dodal.

  • Vysočina žádá armádu o delší výpomoc v nemocnicích a Mitrově

    Kraj Vysočina požádá armádu o prodloužení výpomoci vojáků v pelhřimovské a třebíčské nemocnici a domově pro seniory Mitrov do 8. prosince. Po dnešním zasedání krajského krizového štábu to ČTK řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). V domově Mitrov je podle hejtmana pořád hodně nakažených klientů a personálu, v třebíčské nemocnici jsou obsazená všechna lůžka s plicní ventilací.

  • Nejistota je šílená, dostáváme jednu ránu za druhou, říkají obchodníci

    V pondělí otevřeme, ledaže bychom neotevřeli, stěžují si obchodníci a spolu s nimi další provozovatelé služeb a obchodů. Čelí enormní nejistotě a musí pracovat minimálně na dvou byznysových scénářích.

  • Olomoucký arcibiskup Graubner byl pozitivně testován na covid-19

    Olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl pozitivně testován na covid-19. Průběh jeho nemoci je zatím bez komplikací, arcibiskup zůstává v domácím ošetřování. Dvaasedmdesátiletý arcibiskup olomoucký a metropolita moravský podstoupil test na covid-19 ve středu, neboť se nemoc krátce předtím vyskytla v okruhu jeho blízkých spolupracovníků. „Výsledek testu byl pozitivní, průběh nemoci je nicméně standardní a bez komplikací,“ uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Vyvrátil informace o arcibiskupově údajné hospitalizaci s tím, že zůstává v domácím ošetřování.

  • Pokud se čísla nezlepší, rozvolnění nedoporučím, říká hlavní hygienička

    Do debaty k možnému rozvolňování se zapojila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. V tiskové zprávě Asociace krajů ČR je citován její výrok, podle kterého „zhruba 6 – 7 krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni 5. stupně, a pokud se nebudou počty lidí pozitivních na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučí ministrovi zdravotnictví další rozvolňování.“

    Slova měla padnout na dnešním jednání s hejtmany.

    O možném otevírání obchodů a služeb po nadcházejícím víkendu bude v neděli rozhodovat vláda.

  • Provozy: Nová pravidla pro sauny a wellness dávají smysl otevřít

    Na základě návrhu nových pravidel pro sauny a wellness má smysl od třetího stupně pohotovosti podle protiepidemického systému (PES) tyto provozy znovu otevřít. Nová pravidla totiž kopírují opatření, která zástupci oboru sami navrhovali. Sauny, bazény a wellness mají běžně v tomto období hlavní sezonu, kvůli nucenému uzavření jejich ztráty dosahují desítek až stovek milionů korun. ČTK to dnes řekli provozní ředitel saunových světů Saunia Jaroslav Zonyga a jednatel Sdružení wellness a saunových center Vlastislav Novotný.

  • Plaga vyzývá obce a kraje, aby vyplatily zvláštní odměny ředitelům škol

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) apeluje na zřizovatele, tedy města, obce a kraje, aby zaslali odměny ředitelům svých škol. Podle něj na to podstatná část politiků v regionech zapomíná.

  • Poštu stál koronavirus 750 milionů Kč, požádá o ně stát

    Českou poštu stálo zajištění služeb během epidemie koronaviru 750 milionů korun navíc. Ministr vnitra Jan Hamáček požádá premiéra Andreje Babiše a ministryni Alenu Schillerovou pro podnik o státní kompenzaci. „Těch 750 milionů korun v souvislosti s covidem je něco, co si myslím, že splňuje kritéria na případnou pomoc od státu. Stát byl v minulosti ochoten kompenzovat ztráty v celé řadě odvětví, ať už to v poslední době bylo potravinářství, nebo uzavření restaurací. Takže já se obrátím na paní ministryni financí a na pana premiéra s návrhem, aby i České poště tyto náklady byly kompenzovány samozřejmě ideálně v té maximální výši, ale budeme o tom jednat,“ uvedl Hamáček.

  • Psychologové varují před odklady kvůli covidu-19

    Psychologové z České společnosti pro neurokognitivní rehabilitaci varují před možným nárůstem počtu odkladů povinné školní docházky kvůli současné epidemii covidu-19. Podle nich kvůli uzavírání škol nyní o odkladu uvažují i rodiče, kteří by své děti za normálních okolností do školy poslali. Společnost to uvedla ve své tiskové zprávě. Česko se podle odborníků už nyní řadí k zemím s největších počtem odkladů na světě.

  • Dušek: Rozdíly mezi regiony jsou alarmující

    O velkých regionálních rozdílech v Radiožurnálu hovořil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rozdíly mezi regiony jsou podle něj alarmující, v systému PES jsou skóre od 47 do 77 bodů a to je podle Duška velice špatné. „Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ shrnul současný epidemický vývoj Dušek. Jako problematický zmínil Kraj Vysočina, Pardubicko, ale také Královéhradecký a Karlovarský kraj.

  • Premiér: Schodek půl bilionu určitě nebude

    Podle premiéra bude letošní výsledek rozpočtu lepší, než se očekávalo. „Schodek 500 miliard určitě nebude. Já si myslím, že se dostaneme pod 400,“ uvedl premiér Andrej Babis v rozhovoru pro Blesk.cz. Na dotaz, kde chce vláda vzít peníze na snížení daní, uvedl: „Odkud vezmeme peníze? No hlavně z Evropy vezmeme peníze.“

  • Byl představen nový způsob odběru k testu na covid-19

    V pražském Rudolfinu ve čtvrtek představili nový způsob odběru vzorků na vyšetření nemoci covid-19 za pomoci samoodběrové kloktací soustavy Gargtest. Vyšetření je založeno na principu kloktání v ústní dutině, což znamená odstranění nepříjemné procedury odběru z nosohltanu stěrovou tyčinkou. Takto odebraný a do laboratoře přepravený vzorek bude připraven na vyšetření.

    „V tuto chvíli se řeší otázky distribučních kanálů, poptávka trhu je obrovská, k dispozici je Gargtest prakticky od příštího týdne,“ řekl Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (ÚMTM), který stojí za vznikem Gargtestu.

  • Počet externistů na trasování klesl na polovinu

    Na trasování nových případů covidu-19 se podílí kromě zaměstnanců krajských hygienických stanic do 400 externích operátorů. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Kryštof Berka z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví. Na začátku listopadu, kdy Česko dosáhlo maximálního počtu nových případů za den, jich byl podle Chytré karantény více než dvojnásobek. Podle odborníků na modelování epidemie z centra BISOP je trasování pro další pozitivní vývoj zásadní. Stát by se měl zaměřit také na to, zda lidé hlásí všechny své kontakty.

  • Blatný: Když to PES dovolí, rozvolňovat se bude

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu novinářům řekl, že metodika pro rozvolňování je jasná a nebude se nijak upravovat. Musí být splněna podmínka sedmi dní s hodnotou pro třetí stupeň, aby byl vládě navržen přesun do tohoto stupně i z hlediska opatření. „Ve chvíli, kdy to ten systém dovolí, potom se to stane. Když to nedovolí, potom se to nestane,“ řekl. Vláda bude kvůli tomu zasedat v neděli.

  • Záchranáři na Vysočině udělali 2500 testů

    Mobilní tým Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS) od jara odebral vzorky na koronavirus více než 2500 lidí, ujel kvůli tomu přes 40 000 kilometrů. K prvním pacientům vyjížděl 6. března. V terénu byl zpočátku denně, nyní vyjíždí třikrát v týdnu. Za den je schopen obsloužit asi 25 lidí. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí záchranářů Petr Janáček.

  • Jednání koaliční rady se ruší

    Jednání koaliční rady, která měla probírat navýšení přídavků na děti, změny daní a rozpočet, se ve čtvrtek ruší. ČTK to sdělil Úřad vlády. Sejít by se měli jen premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš a vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Kdy by se měla schůzka uskutečnit, není zatím jasné.

Reklama

Hlavní zprávy