Hlavní obsah

Pondělní rozvolnění v ohrožení. PES mluví jasně, ale vláda se neshodne

Foto: Getty Images

Česko by mohlo příští týden oživit svůj veřejný život. Výroky politiků z posledních dnů ale vyvolávají nejistotu.

Reklama

Česko by se od pondělí mohlo přesunout do nižšího stupně rizika systému PES a díky tomu otevřít další obchody a víc oživit veřejný život. Vláda ale stále nemá jasno, zda je rozvolnění namístě.

Článek

Skepsi ohledně dalšího postupu proti epidemii vyjádřil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO). Statistiky epidemie covidu-19 se podle něj nezlepšují tak, jak si vláda slibovala.

„Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ uvedl premiér.

Jestli to může ovlivnit na pondělí plánované zmírnění opatření, Babiš nechtěl komentovat. Vláda má přesun ze čtvrtého na třetí stupeň přísnosti opatření řešit už v neděli.

Premiérovu zdrženlivost sdílí také předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten o nutné opatrnosti mluvil už ve středu.

„V některých krajích dochází k navýšení skóre,“ uvedl s tím, že to může být výsledkem rozšíření nemoci v jednom místě. Jak se epidemie a s tím spojené plánované rozvolnění bude vyvíjet, bude záležet na dalších dnech, poznamenal. Podklady pro uvolňování jsou připraveny, úterní vývoj a odhady ministerstva zdravotnictví pro další dny ale nejsou moc optimistické, dodal Hamáček.

Rozvolníme, uvidíme

Naopak s otevřením dalších obchodů, služeb i restaurací počítá ministr dopravy a obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). A také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za předpokladu, že budou splněny podmínky protiepidemického systému.

Metodika pro rozvolňování je podle Blatného jasná a nebude se nijak upravovat. Musí být splněna podmínka sedmi dní s hodnotou pro třetí stupeň, aby byl vládě navržen přesun do tohoto stupně i z hlediska opatření. „Ve chvíli, kdy to ten systém dovolí, potom se to stane. Když to nedovolí, potom se to nestane,“ řekl.

O tom, že nechce zavedený systém PES jakkoli narušovat, mluvil Blatný tento týden také v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Tlaky zájmových skupin či postoj ministra Havlíčka nepovažuje za problém.

„Myslím si, že to není vůbec tlak nebo žádné zrychlení. Přesně to kopíruje to, co jsme říkali od začátku. Už v pondělí bylo vidět, že skóre toho systému je pod hladinou 60. A teď musíme počkat sedm dní čili do neděle a pak nejdřív může dojít k tomu, že se posuneme níž. Dřív k tomu dojít nemůže,“ řekl ministr.

V pondělí podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo více než 4 300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5 800 a ve středu více než 4 900. Skóre PES zůstalo na 57 bodech, ve třetím z pěti stupňů pohotovosti je čtvrtý den. Takzvané reprodukční číslo, které skóre mimo jiná kritéria zahrnuje, ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Podle imunologa Václava Hořejšího je vhodné držet se nastaveného protiepidemického systému. Varuje ale před situací v některých regionech. Například celý Karlovarský kraj je momentálně na skóre 77, což odpovídá nejrizikovějšímu stupni.

„Kdyby bylo po mém, byl bych spíš opatrnější. Ale myslím, že pokud situace vyhovuje systému PES, tak se to dá udělat a rozvolnit. Řeklo se, že se bude postupovat podle systému. A pokud situace opravdu odpovídá a čísla, která budou od pondělí, nebudou na samé hranici toho nižšího stupně tři, tak se to může zkusit,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

O velkých regionálních rozdílech v Radiožurnálu hovořil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rozdíly mezi regiony jsou podle něj alarmující, v systému PES jsou skóre od 47 do 77 bodů – a to je podle Duška velice špatné. „Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ shrnul současný epidemický vývoj Dušek. Jako problematický zmínil Kraj Vysočina, Pardubicko, Královéhradecký a Karlovarský kraj.

Co znamená stupeň 3

Otevření dalších obchodů a služeb ve třetím stupni protiepidemického systému PES bude provázet stejně jako při jarním uvolňování řada omezení. Například oblečení a boty, které si lidé v obchodech vyzkouší, budou muset dát prodejci na 24 hodin do izolace. Kadeřníci, kosmetičky či tatéři budou povinni používat dvojitou ochranu obličeje.

Restaurace budou moci být otevřené mezi 6:00 a 22:00. Obsazeny budou moci být jen z poloviny své kapacity, u jednoho stolu budou smět sedět jen čtyři lidé. Ministerstva doporučují používání aplikace eRouška a online či telefonické rezervace.

Otevřít budou moci i kadeřnictví, kosmetické a masážní salony, manikúra nebo solária. Platit však bude omezení patnáct metrů čtverečních na jednoho zákazníka a minimálně dvoumetrové rozestupy, přičemž děti do patnácti let, které doprovází dospělý, se nebudou započítávat. Kadeřník či jiný poskytovatel služby bude muset mít roušku nebo respirátor a ochranný štít, zákazník pak roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje. Fotografovi bude stačit rouška či respirátor. Klient může na fotografování roušku odložit.

Reklama

Související témata:

Doporučované