Hlavní obsah

Pride pochod čelil v Záhřebu homofobním útokům a urážkám

Foto: Profimedia.cz

Sobotní Zagreb Pride čelil homofobním útokům, policie zadržela pět osob.

Reklama

Poprvé za deset let čelili účastníci pochodu za práva sexuálních menšin v Chorvatsku útoku. Podle organizátorů čelil pochod „fašistickému násilí“ a obvinili dva zákonodárce z podněcování nenávisti vůči sexuálním menšinám.

Článek

Údery, plivance, urážky nebo pálení duhové vlajky. Toho všeho byli svědky účastníci sobotního Pride pochodu v chorvatském Záhřebu. K útokům na účastníky akce mělo podle organizátorů dojít během i po skončení tradičního pochodu, informuje stanice Deutsche Welle.

„Poprvé za deset let, v den pořádání akce Zagreb Pride, došlo k projevům homofobního fašistického násilí,“ uvedla ve svém prohlášení organizace Zagreb Pride. „Očekáváme, že policie celou událost důkladně prošetří a všechny incidenty bude považovat za zločiny z nenávisti kvůli sexuální orientaci, a nikoli za porušování veřejného pořádku,“ řekl ve vysílání chorvatské stanice HRK Franko Dota ze Zagreb Pride.

Záhřebská policie v neděli uvedla, že během akce Zagreb Pride bylo spácháno několik trestných činů, včetně úderů účastníků do hlavy nebo pálení duhové vlajky. Policie měla přímo na akci zatknout celkem pět osob, uvádí server Euractiv.

„Násilí páchané na osobách LGBTQI komunity v ulicích Záhřebu a dalších měst, zejména Rijeky, se opět stává vážným problémem naší společnosti,“ uvedli organizátoři průvodu v tiskové zprávě „Každý příslušník LGBTQI komunity v Chorvatsku má právo svobodně žít, být vidět a být sám sebou, mávat duhovou vlajkou, objímat a líbat se na ulici,“ stojí také v tiskové zprávě.

Z podněcování nenávisti vůči sexuálním menšinám v Chorvatsku pak organizátoři pochodu obvinili dva poslance ze středopravicové strany Most. „Není pochyb, že poslanci Nikola Grmoja a Božo Petrov šířením nesnášenlivosti, homofobie, podněcováním k roztržkám a nenávisti přispěli k sobotním incidentům,“ uvedli organizátoři.

Oba zákonodárci obvinění popírají a oznámili, že podniknou právní kroky proti organizaci Zagreb Pride, která je měla „falešně obvinit“. Petrov uvedl, že během své kariéry odsuzoval násilí a že jeho postoj k násilnému chování „není vůbec sporný“. „Nechám si diktovat menšinou, co mám učit své děti a jak se mám chovat,“ reagoval podle serveru N1 Petrov na obvinění.

Oba politici také uvedli, že čelí útokům kvůli svým názorům. „Jde o zjevnou snahu zavést cenzuru způsobem, který dává do roviny jakoukoli kritiku politiky LGBT a cílů aktivistů s nenávistí a voláním po násilí,“ uvedl Grmoja na Facebooku. „Od té doby, co se zabývám tématem rané sexualizace dětí, LGBT propagandy a pedofilie, se mi dostalo více hrozeb a urážek než kdykoli předtím,“ dodal Grmoja.

Grmoja v minulosti uvedl, že na „děti míří LGBT propaganda, kterou ukončí vytvořením antipedofilního balíčku zákonů,“ informuje Euroactiv. Jeho stranický kolega Petrov se pak nechal slyšet, že LGBT komunita „musí pochopit, že je menšinou, která je tolerována“.

Reklama

Související témata:

Doporučované