Hlavní obsah

Příjemná na pohled, ale jen z naší strany, USA hledají stavitele zdi na hranici s Mexikem

Plány na výstavbu zdi na hranicích USA a Mexika pokračují

 

Reklama

Specifické jsou i další pokyny v zadání.

Článek

Přípravy na stavbu zdi na hranicích mezi USA a Mexikem pokračují. Spojené státy vypsaly výběrové řízení na její výstavbu a mají dost specifické zadání.

Krom jiného požadují, aby zeď byla příjemná na pohled a splývala s okolním prostředím. Ale pouze z jedné strany - té americké. Ze strany Mexika má být z běžného betonu a bez větších úprav.

Důraz se klade také na její výšku, má být alespoň 9 metrů vysoká a těžko zdolatelná. Přelézt by se ji nemělo podařit ani s lezeckou výbavou. Další dva metry by měla sahat do země, aby se tak zabránilo případnému vykopání tunelu a podlezení. Do výběrového řízení se ale budou přijímat i návrhy s výškou 6 metrů.

Zeď také bude muset vydržet další pokusy o její narušení, jako vrtání nebo údery kladivem. A to až 30 minut. Ve zdi bude zabudováno několik bran pro chodce a vozidla.

Přihlášení mají v návrzích používat především americké materiály. Ti, kteří budou vybráni, budou muset vyrobit 10 metrů široký prototyp. Z nich se pak zvolí ten nejlepší.

Rozpočet na celou stavbu lze zatím jen odhadovat. Podle Donalda Trumpa se vyšplhá do výše 12 miliard dolarů, jiní odhadují až 21 miliard.

Podívejte se na přehled Trumpových výroků.

Reklama

Související témata:

Doporučované