Hlavní obsah

Příjmy rozpočtu padají, Schillerová chce zvýšit schodek na 300 miliard

Foto: vlada.cz

Ministryně Schillerová se opírá o aktuální předpověď dopadů krize na českou ekonomiku.

Reklama

Vláda premiéra Andreje Babiše bude v pondělí už podruhé od propuknutí koronavirové krize upravovat státní rozpočet na letošní rok. Podle ministryně financí Schillerové bude schodek ještě o 100 miliard korun vyšší.

Článek

Už v březnu vláda posunula plánovaný schodek letošního státního rozpočtu z původně stanovených 40 miliard korun na 200 miliard. Nyní přichází ministryně financí Alena Schillerová s dalším návrhem na prohloubení deficitu na 300 miliard. To je zdaleka nejvyšší číslo v historii samostatné České republiky.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

„Budu překládat další novelu zákona o státním rozpočtu,“ řekla Schillerová v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministryně se opírá o novou verzi makroekonomické prognózy svého úřadu. „Mám spočítána všechna opatření. Nejen ta, která už jsme aplikovali, ale i další, která teprve aplikovat budeme,“ uvedla.

Podle Schillerové se rychleji rozevírají pomyslné nůžky mezi příjmy a výdaji. Nižší výběr sociálního pojištění a daní se podepíše na propadu příjmů o zhruba 140 miliard. Ještě koncem března Schillerová počítala se snížením jen o 80 miliard.

Výdaje naopak poskočí o více než 120 miliard, například kvůli zvyšování plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Premiér Babiš už dříve řekl, že chce od června zvýšit platby za státní pojištěnce o 500 korun. Jedná se o téměř šest milionů lidí, hlavně důchodce a děti.

Stejně jako v březnu bude muset změnu zákona o státním rozpočtu schválit kromě vlády také Poslanecká sněmovna, kde se vládní koalice hnutí ANO a ČSSD spoléhá na hlasy komunistů.

„Pokud Sněmovna návrh neschválí, tak budeme mít velký problém při sestavování rozpočtu na rok 2021. Musela bych totiž konsolidovat 150 miliard korun, tedy udělat buď škrty za 150 miliard korun, nebo zvýšit o 150 miliard korun daně. Udělám hlubší analýzu rozpočtu na rok 2021, ale ne za 150 miliard korun,“ uvedla ministryně.

Reklama

Doporučované