Hlavní obsah

Příliš drahá Monja. Japonsko zavírá experimentální reaktor za 220 miliard korun

Japonci zastavili experimentální reaktor Monju. Jeho demontáž bude stát přes 83 miliard korun.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Odstranění vyhořelého jaderného paliva bude trvat pět let, vláda chce reaktor kompletně rozebrat do roku 2047.

Článek

Japonská vláda zastavila projekt experimentálního jaderného reaktoru Monju v prefektuře Fukui, západně od Tokia. Japonsko do projektu během 30 let bezvýsledně investovalo 8,5 miliardy dolarů (asi 220 miliard korun). Demontáž reaktoru se protáhne až do roku 2047 a bude stát dalších 3,2 miliardy dolarů (83 miliard korun).

„Reaktor Monju vyřadíme z provozu vzhledem k tomu, že by stálo značné množství času a nákladů obnovit jeho činnost,“ uvedl podle Japan Times tajemník vládního kabinetu Yoshihide Suga.

Stavba experimentálního množivého reaktoru Monju začala v roce 1986. Cílem projektu bylo vytvořit více štěpného materiálu, než by se spotřebovalo. Reaktor měl spalovat odpadní plutonium z konvenčních japonských jaderných elektráren a uzavřít tzv. jaderný palivový cyklus. Japonsko, které spoléhá na zámořské dodávky při pokrytí své spotřeby energie, by tak získalo domácí zdroj pro výrobu elektřiny, píše agentura Reuters.

Japonsko bude ve vývoji reaktoru pokračovat

Projekt však od počátku vzbuzoval kontroverze. Už v roce 1995 způsobil únik sodíku z elektrárny velký požár, po němž byl reaktor odstaven až do roku 2010. Do roku 2011 vyráběl reaktor energii pouze po dobu jedné hodiny. Ačkoliv se podobných experimentálních projektů zbavily už před rokem 2010 Německo, Velká Británie nebo Spojené státy, Japonsko chce ve výzkumu pokračovat.

„Jaderný palivový cyklus je základem naší energetické politiky,“ řekl Japan Times ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Hiroshige Seko. Japonská vláda proto plánuje vybudovat v Monju nový výzkumný reaktor.

Vláda prozatím do projektu investovala 8,5 miliardy dolarů (asi 220 miliard korun) a dalších 3,2 miliardy dolarů (83 miliard korun) bude stát rozebrání reaktoru. Vyhořelé jaderné palivo by mělo být odstraněno do roku 2022 a demontáž by měla trvat do roku 2047.

Japonci jaderné elektrárny odmítají

Ukončení projektu doprovodí ztráta pracovních míst a dotací směřujících do prefektury Fukui, ve které se nachází několik dalších momentálně uzavřených atomových elektráren podél japonského pobřeží. Guvernér prefektury Issei Nishikawa řekl, že s rozhodnutím vlády nesouhlasí.

Po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 zůstalo mnoho jaderných elektráren v Japonsku mimo provoz. Veřejnost zůstává vůči jaderné energetice ostražitá. Průzkum provedený společností Pew Research Center v roce 2012 ukázal, že 70 % Japonců chce, aby vláda snížila závislost státu na jaderné energetice. Přesvědčení obyvatel zbavit se jaderných elektráren stouplo o 26 % oproti stavu těsně po fukušimské havárii.

Reklama

Doporučované