Hlavní obsah

Příliš mnoho lidí na jeden Adršpach. Má se zakázat vstup turistů, kde jich je mnoho?

Duel: má se zakázat vstup turistů k některým památkám?Video: Martina Spěváčková., Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákaz vstupu turistů do některých chrámů v Thajsku, indický Tadž Mahal se vstupenkou jen na tři hodiny nebo snaha italských Benátek regulovat davy návštěvníků instalací turniketů či zákazem vzniku nových podniků, které nabízejí občerstvení sebou. To jen pár příkladů, jak se v některých zemích snaží omezit vliv masové turistiky. Česko si podobný nápor turistů vyzkoušelo už na začátku května, kdy zkolabovala doprava do Adršpašských skal. Mezi velmi vytížené památky patří také Český Krumlov nebo zámek Hluboká. Asociace cestovních kanceláří proto chce přístup ke klenotům české historie regulovat.

Článek

Je to způsob, jak je ochránit? Nebo jen snaha kanceláří uspokojit poptávku svých turistů?

V Duelu debatovali místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež a ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Podle Asociace cestovních kanceláří budou muset některé české památky  v budoucnu začít regulovat návštěvnost. Počty turistů například v Českém Krumlově, na zámku Hluboká nebo u Adršpašsko-teplických skal dosahují rekordních hodnot a návštěvnost stále stoupá.

„Ta návštěvnost je tak brutálně vysoká, že se ten stav nedá do budoucna udržet. Není možné lákat sem turisty a dopředu jim neříct, že se do té památky nedostanou. Občas toto nastává,” tvrdí místopředseda Asociace Jan Papež.

Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD) ale ČTK řekl, že město o omezování návštěvnosti neuvažuje. Tamní zámek spadá do správy Národního památkového ústavu. Ani ten se v současné době k žádnému omezení návštěvnosti památek ve své správě nechystá. „Je skutečností, že některé památky zvýšená návštěvnost více zatěžuje, nicméně se v těchto případech snažíme jít spíše cestou rozšíření nabízených expozic,” řekl mluvčí Jan Cieslar. Již dnes jsou podle něj možné např. časové rezervace konkrétní prohlídky, jako je tomu v případě Kaple sv. Kříže na Karlštejně.

Podle Národního památkového ústavu navštívilo loni české památky téměř pět a půl milionu turistů. Český Krumlov hlásil 463 468 návštěvníků, Hluboká nad Vltavou pak 295 608 zájemců.

Reklama

Doporučované