Hlavní obsah

Primář hranické nemocnice šířil dezinformace o covidu-19, přišel o místo

Čaj jako lék pro většinu zbytečně hospitalizovaných pacientů s covidem-19? Nemocnice odvolala primáře Ctirada Musila šířícího dezinformace.Video: Televize Seznam, Vojtěch Gibiš, Zuzana Panchártková

 

Reklama

Podceňování počtu mrtvých či lživé tvrzení o velkém množství zbytečně hospitalizovaných. Primář hranické nemocnice se stal hvězdou dezinformátorů o covidu-19. Po dotazech Televize Seznam vedení nemocnice Ctirada Musila odvolalo.

Článek

„V roce 2018, v březnu, se vyšplhala úmrtnost ze zcela neznámé příčiny, nikdo neví proč, na daleko větší úroveň než teď s koronavirem.“ Tohle je jedna z vět, kterou veřejně říkal primář Ctirad Musil po polovině listopadu 2020. To video vidělo jen na YouTube více než čtvrt milionu lidí, další velké množství ho sledovalo na Facebooku a stalo se hitem v konspiračních skupinách.

„Výpověď lékaře z praxe o covidu-19 a o podvodech okolo něho!“ či „Děkuji, pane doktore, že máte odvahu říct pravdu“. Třeba s takovými komentáři si lidé video sdíleli.

Na sociálních sítích si říká Moravský troll. Občanským jménem je Ctirad Musil a byl primářem klinické biochemie a hematologie hranické nemocnice. Už řadu měsíců veřejně přináší své názory a komentáře o koronaviru a opatřeních proti němu.

„Z pacientů, co leží na standardním oddělení, by minimálně polovina, ale spíše tři čtvrtiny, pokud by měli stejný zdravotní stav, ale nevěděli by, že mají koronavirus, tak by si doma uvařili čaj a leželi doma. A někteří by si ani ten čaj neuvařili. Takhle máme zablokované oddělení, zablokované lidi,“ vykládal na svém virálním videu s názvem „Kecy ze špitálu“.

Jeho tvrzení ale neodpovídají realitě českých nemocnic během pandemie. Televize Seznam se obrátila na vedení hranické nemocnice, zda opravdu během pandemie zbytečně hospitalizuje až tři čtvrtiny pacientů s covidem-19. „Není to pravda. My jako nemocnice se od této informace distancujeme. Nehospitalizujeme pacienty, kteří nepotřebují nemocniční péči. Jsme pod kontrolou zdravotních pojišťoven,“ říkal Eduard Sohlich, lékař a ředitel nemocnice Hranice.

Primář Musil ve stejném videu také dezinformuje o počtech obětí koronaviru. Stejně tak tvrdí, že se na podzim více umíralo i na jiné respirační choroby. Nemocnice ale nemá žádná data, která by jeho tvrzení podporovala.

„Myslím si, že to bylo plácnutí do vody nepodložené nějakými validními statistikami,“ hodnotil ředitel Sohlich. Musil ve videu porovnával covid-19 s chřipkou. „Teď je otázka, jak se stavět k těm epidemiím. Pokud to vezmeme v klidu, tak to dopadne jako v roce 2015, 2017 nebo 2018. Za měsíc tady padnou tři nebo čtyři tisíce mrtvých. Chápu, že můžete říct, že ten koronavirus nastoupí rychle, tak je třeba nezahltit špitály. Jenže ony nejsou zahlcené těmi, co zrovna umírají,“ tvrdil.

Přitom právě nejplnější jsou oddělení intenzivní péče, kde umírá přes polovinu pacientů. Na chřipku každý rok v Česku průměrně zemře 1500 lidí. Koronavirus zabil podle oficiálních údajů Ministerstva zdravotnictví už téměř 17 000 lidí, data ČSÚ ale naznačují, že reálný počet obětí pandemie je ještě o několik tisíc vyšší.

Vedení nemocnice o kontroverzních prohlášeních primáře Musila, který loni kandidoval za stranu Moravané na olomouckého hejtmana, nevědělo. Po dotazu Televize Seznam se ale rozhodlo rychle jednat. „Já jsem s kolegou Musilem, který pracoval jako primář biochemického oddělení, mluvil, vytkl jsem mu tuto záležitost. Chce pokračovat v nějakých politických aktivitách, což mu nezazlívám, ale je to neslučitelné s pozicí primáře. K 31. lednu jsem ho proto odvolal,“ uvedl ředitel Sohlich.

Musil zůstane v nemocnici buď jen na zkrácený úvazek, nebo jako externista. Na šíření dezinformací jsme se chtěli ptát i samotného exprimáře, ten však rozhovor odmítl. „Na vaší televizi nacházím zrovna to, co vy nacházíte na mně. Takže si myslím, že nepotřebuji komentovat,“ reagoval na žádost.

Musil není jediný, kdo z lékařů šíří polopravdy či dezinformace o koronaviru. V naprosto drtivé většině případů jde o lidi, kteří jsou z jiných oborů než z těch, které se týkají léčby covidu-19. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka s tím ale nejde nic moc dělat.

„Je to samozřejmě problém. Někteří jedinci jsou zralí na psychiatra. Ale když proti nim začne Česká lékařská komora nějak oficiálně represivně vystupovat, mohlo by to otevřít Pandořinu skříňku do budoucna. Takové postupy by mohly být zneužívány. Kolega proti kolegovi… Nechceme také samozřejmě z těch lidí udělat mučedníky,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované