Hlavní obsah

Vydržte, apeloval Blatný. Neodhadl náladu lidí, hodnotí projev expertka

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Omezme kontakty, dodržujme opatření a nesnažme se je obcházet. S tímto apelem vystoupil odpoledne k Čechům ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle odbornice na komunikaci v projevu chybí pozitivní motivace.

Článek

Ve čtvrtek po poledni vystoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný s emotivním projevem k národu. Před kamery zamířil ihned po návratu z přetížené nemocnice v Chebu, kde musel čelit desítkám rozhořčených občanů.

„Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat. Situace je špatná. Řada nemocnic je na hranici kapacit urgentní péče. Dnes jsem koneckonců kvůli tomu byl v Chebu,“ oznámil špatné zprávy ministr.

Opakovaně vyzýval Čechy k tomu, aby dodržovali opatření a nesnažili se je obcházet. „Pojďme najít, prosím, další sílu do boje s covidem. Cena za prohru by byla příliš vysoká. Pojďme to vydržet!“ vyzval Blatný.

Podle expertky na komunikaci Denisy Hejlové ministr zdravotnictví neodhadl společenskou náladu. „Já rozumím ministru zdravotnictví, který je lékař, že si myslí, že to bude fungovat. Že když osobně pronese apel na ty lidi, bude to mít nějaký dopad. Ale je to založené na nesprávném čtení společenské a psychologické situace lidí,“ uvedla Hejlová, která vede katedru marketingové komunikace na FSV UK.

S podobným projevem vystoupil v říjnu i Blatného předchůdce Roman Prymula. Tehdy ale byla podle Hejlové nálada lidí jiná. Češi byli v posledních měsících vystaveni tomu, že politici sami nedodržovali opatření, na mnoho lidí dopadá těžce ekonomická nebo psychologická situace. Do toho se přidaly problémy s očkováním. V součtu těchto zkušeností společnost podle Hejlové ztrácí ochotu a motivaci dodržovat opatření.

Chybí pozitivní motivace

Vláda má podle expertky dvě možnosti, jak motivovat lidi k dodržování opatření, ale až dosud sázela jen na jednu z nich. A to konkrétně na restrikce, pokuty a penalizace. Blatný i v nejnovějším projevu zmínil, že opatření by se v budoucnu mohla ještě zpřísnit.

„Ten druhý nástroj by měl být motivační, pozitivní, nějaký osobní příklad vhodného vzorce chování, který by lidé mohli následovat. A tam se obávám, že vláda neposkytuje morální vzory, které by lidi motivovaly těžkou situaci překonat,“ myslí si Hejlová.

Podle psychologa Dalibora Špoka byl projev obsahově v pořádku. Blatný má ale podle něj nevýhodu, že už začala předvolební kampaň a politická polarizace je tak velká, že část lidí už od členů vlády žádný apel nepřijme.

„Někomu to může znít, že nepřináší nic nového, ale on nemá jinou možnost, než skutečně apelovat na to jediné, co pomáhá. Opravdu ten manévrovací prostor je skoro vyčerpaný,“ myslí si Špok. Ocenil také, že ministr varoval občany před nebezpečnějšími mutacemi.

Tři dotazy a odchod

Ministr zdravotnictví ve čtvrtek omezil počet novinářů, kteří mu mohli klást dotazy. Mluvčí ministra zdravotnictví Barbora Peterová povolila 3 dotazy, z nichž na jeden navíc ministr odmítl odpovědět.

„Ministerstvo zdravotnictví je v komunikaci vůči novinářům velmi uzavřené a neuvědomuje si dopady, není to úplně vhodný komunikační nástroj. Ukazuje to jisté obavy z reakce novinářů a bezradnost v tom jejich počínání,“ hodnotí Hejlová.

Seznam Zprávy se zeptaly tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví, proč ministr Blatný k Čechům nepromluvil například v hlavním vysílacím čase a proč byla na tiskové konferenci omezená možnost pokládat otázky ze strany novinářů.

„V prvé řadě je třeba říci, že se nejednalo o tiskovou konferenci, jak uvádíte, ale o brífink. Čas tohoto brífinku byl zvolen s ohledem na komunikační strategii ministerstva,“ odpověděla tisková mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Reklama

Doporučované