Hlavní obsah

Hřib: Zavření dalších škol je jen otázka času. Chystají se i další opatření

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Primátor Zdeněk Hřib by rád, aby se střední školy v Praze zavřely stejně jako univerzity.

Reklama

aktualizováno •

Dramatický vývoj epidemie v hlavním městě. Praha jako první místo v zemi míří na epidemiologickém semaforu do červené barvy – ta značí, že se přenos nákazy vymkl kontrole.

Článek

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek dopoledne na Twitteru oznámil, že se příští týden v Praze uzavřou střední a vysoké školy a budou muset přejít na dálkový způsob výuky. Pak se však první muž hlavního města musel opravit – že střední školy zůstanou otevřené.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Zdeněk Hřib vysvětluje, jak se to stalo. Že podle hygieny není zatím pro uzavření středních škol důvod, přestože v Praze se nákaza koronavirem šíří komunitně – jinými slovy, že se šíření vymklo kontrole.

„Příští týden si vyžádají další data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, aby pro to našli epidemiologický podklad. Teď to ale nevidí,“ uvedl Hřib dnešní argumenty hygieniků.

Jak se na postoj hygieny díváte?

Z mého pohledu ta data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, na která my vidíme a jsou speciálně pro Prahu, je to zjevné. A to opatření by mělo být zavedeno. Já jsem to prosazoval už na začátku tohoto týdne. Zkoumaly se i možnosti, zda bychom to mohli zavést alespoň na magistrátních školách bez schválení hygieny. Právní nástroj k tomu není.

Z hlediska hygieny však pro uzavření středních škol není epidemiologický důvod.

Není to jen otázka času, že se střední školy zavřou?

Podle mého názoru ano. Jsou to žáci, kterým je patnáct, šestnáct let, a ti mohou zůstat doma sami. Takže toto opatření by mělo být provedeno dříve nežli později.

Musím dodat, že jsem si odnesl nějaké poučení z té první vlny, kdy jsme zavedli roušky v MHD. Jako první město v Evropě. Pak to vláda od nás převzala a roušky zaváděla. Říkal jsem si tehdy, že toto opatření jsme měli zavést už před víkendem – tenkrát v pátek 13. března. A tohle je ten stejný případ. My potřebujeme být o krok napřed.

Já v těch datech vidím jednoznačný důvod, že by to zavedeno být mělo. Bohužel se mi tu hygienu nepodařilo přesvědčit.

Takže hygiena nese odpovědnost?

Já bych neřekl, kdo za to může. Hygiena má prostě jiný odborný názor. Říkají, že k tomu aktuálně nemají data. Příští týden si vyžádají další data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, aby pro to našli epidemiologický podklad. Teď to ale nevidí.

Některé vysoké školy oznámily tento týden studentům, že v pondělí začne prezenční výuka. Teď to musí změnit. Proč se s tím tak otálelo, až se vyvolal další zmatek?

To je asi tak, že se to takhle nešťastně potkalo.

Jaká další opatření se budou v Praze dělat?

My tu diskusi vedeme s hygienou neustále. Přišli jsme za nimi s návrhy, že by se roušky měly zavést na venkovních akcích. To nám dává smysl. V tom nám vyšli vstříc. Řešili jsme roušky ve školách, to bylo také zavedeno.

Nebudou se měnit pravidla pro návštěvy v sociálních a zdravotnických zařízeních v Praze?

Ano, ještě toto opatření budou vydávat. Mám pocit, že se bude měnit doba, kdy to bude možné, a omezí se počet lidí, kteří budou moci na návštěvu jít.

Po vydání rozhovoru pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová upřesnila, že v Praze platí od pátečních 18 hodin na měsíc zákaz návštěv ve všech zdravotnických zařízeních a v sociálních službách.

Reklama

Doporučované