Hlavní obsah

Příměří v Sýrii prozatím drží, Rusové dál bombardují pozice Islámského státu

Příměří v Sýrii

 

Reklama

Dojednaný klid zbraní porušili na několika místech povstalci i vládní vojáci, šlo však jen o menší incidenty.

Článek

Necelé dvě hodiny po uzavření příměří v Sýrii (více zde) došlo ve dvou provinciích k novým střetům mezi rebely a vládními vojsky. V západosyrské provincii Hamá střet vyprovokovali povstalci, v sousední provincii Idlíb naopak klid zbraní porušili věrní prezidenta Bašára Asada, uvedla Syrská organizace pro lidská práva.

Přesto se většina pozorovatelů zatím shoduje, že na většině syrského území je křehké příměří dodržováno.

Hlavní syrská opozice příměří podporuje - ale na případné porušení odpoví.

Součástí dohody o klidu zbraní nejsou teroristické organizace Islámský stát, Fronta an-Nusrá a další. Pozice IS na severu země proto ruské letouny dál bombardují. Poslední nálet zabil dvanáct islamistů, celkem už při bojových operacích Rusové podle vlastní statistiky zlikvidovali přes 1100 bojovníků Islámského státu.

Dohoda o příměří se skládá ze tří smluv - souhlasu se zastavením bojů na celém území Sýrie, výčtu opatření pro kontrolu dodržování příměří a také z deklarace o budoucím urovnání vztahů. Současný klid zbraní vzešel ze společné diplomatické aktivity Ruska, Turecka a Íránu. Jednání mezi syrskou vládou a zástupci rebelů o míru mají být v nejbližší době vedena v kazašské Astaně.

Reklama

Doporučované