Hlavní obsah

Příměstské tábory, doučovací kempy i adaptační kurzy nově bez testů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Od 1. srpna se částečně mění mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Nově se nemusí testovat skupina až 20 lidí. To zjednoduší konání letních kempů a možná i některých adaptačních kurzů.

Článek

Ačkoliv je covidová situace pod kontrolou, uspořádat tábor nebo jakoukoliv akci pro větší skupinu dětí stále není tak jednoduché. Základní překážkou je testování. Každá skupina do 10 lidí včetně pedagogů nebo vedoucích se musí před kurzem kompletně otestovat, nebo se alternativně účastníci akce mohou prokázat potvrzením o hotovém očkování, jestliže od poslední dávky uplynulo 14 dní, případně o prodělaném covidu maximálně před 180 dny.

Toto opatření se od 1. srpna ale částečně rozvolňuje. Podmínky sice nadále platí, velikost skupiny, na kterou se opatření nevztahuje, se ale rozšiřuje na dvojnásobek, tedy na 20 lidí.

„Pokud tedy bude velikost skupiny maximálně 20 osob, včetně pedagogických pracovníků a jiného dohledu, nemusí se předkládat negativní test/očkování/prodělaný covid-19. Toto se vztahuje jak na vzdělávání, tak i na různé akce tábory, vícedenní výlety a podobně,“ uvádí Ondřej Macura, ředitel Odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství.

Na jednu stranu to není příliš velká změna, třeba pořadatelům letních vzdělávacích kempů to ale částečně ruce rozváže. Tento projekt dotuje Ministerstvo školství a jednotlivé spolky nebo třeba střediska volného času. Zabezpečují dětem zdarma příměstské vzdělávací tábory. Skupiny musí být nejméně 15členné, o moc více dětí se ale jednotlivých turnusů většinou neúčastní. Konání srpnových kempů se tak obejde bez testování.

„Příměstské tábory i letní kempy máme do dvaceti dětí včetně pedagogů, takže pro nás je tahle změna fajn,“ říká ředitelka ostravského Střediska volného času Korunka Jana Secová.

Pro adapťáky stejná pravidla, ale moc lidí

Stejná pravidla jako pro letní kempy nebo tábory platí i pro srpnové adaptační kurzy. Ty tradičně pořádají střední školy, aby se na nich studenti prvních ročníků mohli seznámit a nezasedli jen rovnou do lavic k výuce. Většinou probíhají až na začátku září, některé školy je ale tradičně pořádají už koncem srpna. To je případ třeba pražského Gymnázia Nad Štolou.

„Do toho limitu 20 lidí se samozřejmě vůbec nevejdeme, takže počítám, že prostě všechny žáky před odjezdem otestujeme,“ říká ředitelka školy Renata Schejbalová.

Menší srpnové adaptační kurzy by se ale do limitu vejít mohly a tím pádem by se jejich účastníci testování vyhnuli. Pro adaptační kurzy Gymnázia Nad Štolou je ale situace ještě o něco zamotanější. Zatímco první ročníky čtyřletého studia absolvují akci ještě v srpnu, nováčci v osmiletém vzdělávacím programu až v září. A pro zářijové školní akce zatím pravidla nebyla zveřejněna, takže se také může stát, že proběhnou za odlišných podmínek, i když je bude dělit jen týden.

„V této převratně se měnící době nemá cenu sledovat změny v mimořádných opatřeních, takže čekám, co bude platit týden před kurzem a pak rozešlu informace pedagogům a žákům,“ dodává Schejbalová.

O přesných počtech bude opět rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví. „Zda se toto číslo bude navyšovat, či opačně, a jaká budou platit pravidla pro konání adaptačních kurzů v průběhu měsíce září, bohužel není v kompetenci Ministerstva školství, ale opět budou tyto podmínky nastaveny mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví,“ dodává Macura z Ministerstva školství.

Ministerstvo zdravotnictví mezitím mělo v pátek odeslat Ministerstvu školství dokument s podmínkami, za jakých by školy mohly fungovat v září. Šéf úřadu Adam Vojtěch (za ANO) ale po jednání vlády nechtěl o pravidlech mluvit, dokud na nich nebude panovat finální shoda.

„Materiál Ministerstva zdravotnictví jsme v minulých týdnech opakovaně připomínkovali, a jakmile dorazí, pošleme jej informativně do škol. Poté, co jej resort zdravotnictví právně ošetří mimořádným opatřením, což očekáváme v polovině srpna, rozešleme do škol detailní informace,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Reklama

Doporučované