Hlavní obsah

Přimět lidi k očkování teď už nestačí. Do Vánoc může být 600 tisíc nakažených

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Většina očkování nyní připadá na třetí dávky vakcíny, které absolvují už řádně očkovaní lidé.

Reklama

Vakcíně proti covidu-19 se stále vyhýbají skoro tři miliony lidí nad 12 let. I kdyby se všichni nechali očkovat tento týden, plně se to projeví až kolem Vánoc.

Článek

Vysoká čísla pozitivních testů na koronavirus, které nahlásily laboratorní stanice v posledních dnech, se přibližují rekordním číslům z prvního čtvrtletí letošního roku.

Většina populace se sice od té doby už očkovala a nemocnice se díky tomu plní pacienty pomaleji než během minulých epidemických vln, je ale zřejmé, že počty hospitalizovaných a úmrtí budou v příštích dnech a týdnech dále stoupat.

Naděje politiků i odborníků, že se situace obrátí k lepšímu, se stále vztahují k přesvědčování lidí, kteří dosud vakcínu odmítali, a směřují k tomu pravděpodobně i nově chystaná opatření vlády.

Trochu se však opomíjí fakt, že několik týdnů trvá, než se očkování ve vyšší odolnosti organismu projeví.

Kdo se tedy teprve na očkování chystá, musí počítat s tím, že u většiny vakcín se plné účinky dostaví nejdříve za pět týdnů od první dávky.

Nejpoužívanější vakcína od společností Pfizer/BioNTech se podává ve dvou dávkách. Doporučuje se, aby mezi první a druhou byla prodleva 21 dnů. Naplno se pak očkování v ochraně organismu projeví až s odstupem 14 dnů od druhé dávky, kdy také začne platit očkovací certifikát. Od prvního očkování tedy uplyne 35 dnů.

U vakcíny od společnosti Moderna je doporučená lhůta mezi dvěma dávkami ještě o týden delší, a to 28 dnů, u vakcíny AstraZeneca se předepisuje dokonce 84 dnů. Dříve člověk dosáhne vyšší odolnosti pouze při očkování vakcínou společnosti Johnson & Johnson, která je jednodávková. Na tuto vakcínu však v Česku připadá pouze 2,5 procenta podaných očkování.

Z toho se dá dovodit, že ani hromadná změna postoje neočkovaných by se v nejbližších týdnech na epidemii příliš neprojevila. I kdyby se v příštích dnech zvedla masivní vlna nových očkování, efekt v podobě vyšší rezistence vůči covidu-19 by se naplno ukázal teprve kolem Vánoc.

„I když se všichni neočkovaní rozhodnou očkovat příští týden, efekt uvidíme za šest týdnů,“ uvedl šéf Direct pojišťovny Pavel Řehák.

Manažer, jehož matematická prognóza na začátku pandemie vyburcovala vládu Andreje Babiše k přijetí tvrdších opatření, odhaduje, že při současné úrovni se do Vánoc nakazí zhruba 600 tisíc lidí a skoro 9,5 tisíce lidí zemře.

Česko tak doplácí na to, že se více obyvatel neproočkovalo dříve. Nejlépe ještě před začátkem podzimu, během něhož k šíření infekce pomohlo chladnější počasí či návrat dětí a dospělých do škol po prázdninách, respektive do zaměstnání po dovolených.

Za rychlým postupem infekce je také varianta koronaviru delta, která se začala výrazněji šířit až začátkem léta a plně populaci zasáhla až na podzim.

„Šíření také napomáhá – lépe řečeno jej nijak nebrzdí – absence jakýchkoliv opatření omezujících kontakty. To, co v poslední době pozorujeme, je exponenciální, v zásadě ničím nebrzděný růst,“ řekl Seznam Zprávám Luděk Berec, který se v Biologickém centru Akademie věd zabývá matematickým modelováním epidemií.

Vláda premiéra Andreje Babiše přitom zhoršení předpokládala. Od původního záměru, že očkování podpoří omezením úhrad preventivního testování, však kabinet na konci léta ustoupil. Stejné opatření zavedl až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Tím se zpozdil i efekt, který spolu s dalšími kroky přineslo zpoplatnění testů. Současné očkování dosud nechráněných lidí navíc postupuje pomaleji, než se na první pohled může zdát.

Kompletní očkování absolvovalo do úterý 9. listopadu zhruba 66 procent lidí starších dvanácti let, což je věk, odkdy se v Česku nyní očkuje. Aspoň první dávku očkování mělo za sebou 68 procent lidí. Stále tedy zbývá více než 30 procent lidí neočkovaných, tedy skoro tři miliony osob.

Tempo očkování sice od konce října zrychlilo, zdaleka však nedosahuje výsledků jako na vrcholu očkovací akce začátkem léta, kdy se každý pracovní den očkovalo přes 100 tisíc lidí.

Za celý uplynulý kalendářní týden vykázala vládní statistika více než 260 tisíc očkování. Údaj přitom zkresluje. Většina z této sumy připadala až na třetí, posilující dávku pro lidi, kteří už se nechali řádně očkovat v první polovině roku. Pro první očkovací dávku si během minulého týdne přišlo kolem 96 tisíc lidí. Druhou dávku absolvovalo jen asi 18 tisíc lidí.

Matematický biolog Berec však zdůrazňuje, že očkování má stále obrovský smysl. „Tuto vlnu už jsme velmi pravděpodobně prošvihli. Očkování je ale nesmírně důležité pro další období, touto vlnou problémy s covidem jistě nekončí,“ dodal odborník.

Reklama

Doporučované