Hlavní obsah

Na Náchodsku lidé blokovali silnici kvůli neexistujícímu obchvatu. Pochopení měli i řidiči v koloně

Záznam protestu lidí, kteří chtějí dosáhnout urychlení stavby přeložky silniceVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Urychlení výstavy přeložky silnice druhé třídy 303 mezi Bělovsí a Malým Poříčím u Náchoda si chtějí tamní obyvatelé vymoct čtvthodinovou blokádou této silnice. K podobnému kroku se uchýlili už před třemi lety, kdy na dvacet minut zastavili dopravu na silnici vedoucí z Náchoda na Hronov a Broumov.

Článek

Po odjezdu autobusu do Hronova obyvatelé Malého Poříčí v 16:05 vstoupili na přechod a jeho neustálým přecházením zablokovali na zhruba čtvrt hodiny dopravu na této vytížené silnici. „Prosíme řidiče, aby měli pochopení, nenadávali účastníkům blokády a v horším případě do nich nenajížděli. Oba případy se již staly,“ prosí v prohlášení Spolku Obchvat Náchoda jeho předseda Jan Chaloupka.

Rozhovor s ředitelem Údržby silnic Jiřím Brandejsem.Video: Seznam Zprávy

Spolku vadí údajný pomalý postup přípravy stavby přeložky. „Postup je pomalý a hrozí, že přeložku předstihne obchvat Náchoda. V takovém případě by neměl pokračování na Hronov, které má zajistit právě tato přeložka,“ vysvětluje Chaloupka.

Údržba silnic Královéhradeckého kraje, která má stavbu na starost, se však takovým nařčením brání. „ Stavba má platné územní rozhodnutí, je v územním plánu vedená jako stavba ve veřejném zájmu. V těchto případech je možno urychlit získání stavebního povolení, ale nelze stavbu realizovat, dokud nebude vyřešeno majetkoprávní vyrovnání,“ říká mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

V současné době má ÚS připravených necelých 72 procent smluv o smlouvě budoucí kupní na zábor pozemků potřebných pro stavbu přeložky. „Když Údržba silnic Královéhradeckého kraje na jednáních se Spolkem Obchvat Náchoda oslovila členy spolku, zda by nepomohli při komunikaci s vlastníky pozemků, tak tato pomoc byla striktně odmítnuta,“ dodává ředitel ÚS Jiří Brandejs.

Připravovaná blokáda vyvolala u některých lidí, kteří silnici využívají k cestám do a z práce, naštvání. V diskuzích na sociální síti někteří uvedli, že se budou blokádu snažit násilně projet. I proto budou na místě připraveni policisté a antikonfliktní tým, který bude případné spory demonstrantů s řidiči řešit.

Během samotné akce ale řidiči, kteří museli kvůli blokádě zastavit, nijak zvlášť naštvaní nebyli. Reportérce Seznam Zpráv několik z nich řeklo, že účel blokády chápe.

Reklama

Doporučované