Hlavní obsah

„Hospoda není cukrárna,“ zaznělo ve Sněmovně. Poslanci znovu otevřeli zmírnění protikuřáckého zákona

Poslanci debatují o zmírnění protikuřáckého zákona.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Po několika týdnech začala Poslanecká sněmovna znovu probírat novelu protikuřáckého zákona, která by přinesla výrazné zmírnění dnešního zákazu kouření v restauracích a barech. První čtení ale bylo opět přerušeno koncem jednacího dne.

Článek

„Typická hospoda není cukrárna ani kavárna. Každý máme právo volby, tak ho dejte i kuřákům a nekuřákům, ať si vyberou, kde chtějí kouřit,“ řekla na plénu jako jedna z prvních poslankyně za SPD Monika Jarošová.

„Likvidace vesnických hospod, kouření venku a s tím spojené problémy,“ vyjmenovával poté údajné důsledky současné normy protikuřáckého zákona poslanec ČSSD Ondřej Veselý.

Proti zmírnění protikuřáckého zákona se staví ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO): „Z různých reprezentativních průzkumů víme, že kouření nás ročně stojí 100 miliard korun. To je náklad na zdravotní a sociální péči,“ zaznělo od ministra na plénu s výčtem nemocí, které kouření tabáku způsobuje.

„Pokud se kuřáci dožívají o 7 let méně, jak říkal pan ministr, znamená to, že se dožívají 72 let. Což znamená, že méně čerpají důchod, ne že méně pracují a odvádějí daně,“ ohradil se nad statistikou šéfa zdravotnictví jeden z předkladatelů novely zákona Marek Benda (ODS).

Poslanci nakonec projednávání normy přerušili kvůli konci jednacího dne. Je možné, že se k ní vrátí ještě v rámci této schůze.

Hospody, divadla, kina nebo sportoviště. Všude tam by se v případě schválení novely mohlo znovu kouřit. V případě, že by v prostorech byly zřízeny nepropustné a odvětrávané kuřárny, kam by nechodila obsluha.

Kuřárny by ale podle návrhu mohly zabírat maximálně 30 procent plochy zařízení a směli by tam jen lidé starší 18 let.

Jiná by ale mohla být pravidla pro podniky do 80 metrů čtverečních, kde se nepodává jídlo. Majitelé hospod a barů by se sami mohli rozhodnout, zda své podniky udělají znovu kuřácké, nebo se v nich kouřit stále nebude.

Novela zákona ale nepamatuje jen na úpravy týkající se kouření, ale i podávání alkoholu. Mohlo by se zrušit ustanovení, podle kterého dnes mohou hostinští dostat pokutu, pokud host, kterému nalili alkohol, někomu ublíží nebo něco zničí.

Pod novelou jsou podepsáni poslanci osmi poslaneckých klubů. Závazné hlasování ale poslanci nemají, dopředu se tak nedá odhadnout, zda novela projde. Jediní, kdo zákaz kouření změkčit nechtějí, jsou lidovci.

Reklama

Doporučované