Hlavní obsah

Chci zastavit zneužívání dávek na sociální byty, říká premiér Babiš po návštěvě Ostravska

Tisková konference premiéra Andreje Babiše a ministrů jeho vlády při návštěvě Ostravska.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda v demisi vyrazila do Moravskoslezského kraje na výjezdní zasedání.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) a členové vlády v demisi jsou na dvoudenní návštěvě Moravskoslezského kraje. Zahájili ji ve dvou průmyslových podnicích, o kterých se v poslední době hodně hovoří: v karvinské černouhelné firmě OKD a hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO).

„Otevíráme po návštěvě Moravskoslezského kraje i další témata. Nic neslibuji. Ale chceme například zastavit zneužívání sociálních dávek, potřebujeme tady peníze na sociální služby,“ uvedl premiér v demisi Babiš.

Premiér čelil i otázkám na středeční jednání s ČSSD o vládě. „Já zůstávám v Ostravě, jednání o programovém prohlášení povedou kolegové Brabec a Faltýnek,“ řekl Babiš. S KSČM se ANO plánuje sejít ještě tento týden. „Programová shoda už je domluvená,“ dodal Babiš.

OKD a ArcelorMittal

Majitelem firmy OKD se tento měsíc stal po letech znovu stát. Akcie společnosti převzali zástupci státního podniku Prisko, stát za ně zaplatil téměř 80 milionů korun. Skončila tak reorganizace podniku, jenž se v roce 2016 dostal do úpadku.

Světová ocelářská skupina ArcelorMittal tento měsíc oznámila, že uvažuje o prodeji své ostravské huti, ve které i s dceřinými firmami pracuje téměř 7000 zaměstnanců. AMO je součástí kompenzačního balíčku, jejž skupina nabídla, aby od Evropské komise získala souhlas s koupí italských hutí Ilva. Po prodeji by ostravská huť měla pokračovat v provozu s jiným vlastníkem.

Útlum v OKD pokračuje

Společnost OKD nyní na Karvinsku těží okolo šesti milionů tun uhlí ročně, postupně tento objem klesne na čtyři, pak na dva miliony tun. Utlumování dolů se bude platit z rezerv, které nyní firma vytváří. Částka potřebná na útlum se odhaduje na 4,9 miliardy korun podle cen platných na začátku roku 2017. Loňský, zatím neauditovaný zisk firmy převyšuje tři miliardy korun.

„Těžíme něco kolem šesti milionů tun a budeme klesat postupně na čtyři. Na této úrovni se chvilku podržíme a pak v konečné fázi bychom měli klesnout někde ke dvěma dvěma a půl a z té hladiny bychom pak měli končit,“ řekl předseda dozorčí rady OKD Michal Kuča. Posledním zavřeným dolem by měl být v roce 2023 Důl ČSM.

Babiš řekl, že OKD je teď v pořádku, funguje, má nový management a projekt se podle něj povedl de facto včetně restrukturalizace Dolu Paskov. Tam firma z ekonomických důvodů loni ukončila těžbu.

„V červnu 2016 OKD bylo na zavření. Firma před bankrotem. A já jsem si to vzal jako osobní výzvu,“ řekl Babiš a ocenil, že je nyní firma stabilizovaná a funguje. „Teď hledají 280 nových zaměstnanců,“ uvedl Babiš.

Reklama

Doporučované