Hlavní obsah

Záznam z večerní show: „Budu vás sledovat!“ řekl Václavskému náměstí Masaryk

Národní muzeum v Praze se proměnilo v promítací plátno, na kterém se zobrazila stoletá historie státu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní muzeum promítlo na svou historickou budovu 100 let historie země. Videomapping je součástí oslav jubilejního výročí od vyhlášení samostatného Československa.

Článek

Desetiminutový videomapping na fasádu historické budovy Národního muzea dnes večer završil slavnostní otevření objektu po několikaleté rekonstrukci. Prostorová projekce s názvem Svědek dějin nabídla průřez československými dějinami, kterým Národní muzeum díky své poloze jako tichý svědek přihlíželo. Videomapping sledovalo ze zaplněného Václavského náměstí veliké množství lidí, přišlo jich pravděpodobně více, než pořadatelé čekali, mnozí byli zklamáni z toho, že špatně viděli. Projekce je na programu ještě ve 21:00.

K lidem, kteří předtím sledovali koncert ve středu náměstí, se přidávali další, zaplněny tak byly i chodníky. Protože po nich ale nahoru i dolů proudí zástupy lidí k metru, prostor se ještě před začátkem projekce ucpal. I ti, kdo chtěli místo opustit, už nemohli. Přesto po skončení projekce a zaznění hymny české a slovenské většina lidí produkci aplaudovala.

Desetiminutová projekce připomíná zásadní okamžiky z dějin Československa a České republiky. Ukazuje válečné roky, podnikatelský a kulturní rozkvět první republiky, okupaci ze srpna 1968, normalizaci, let československého kosmonauta, události roku 1989, olympijské hokejové zlato z Nagana a na závěr se na všechny usmál oživlý obrázek Tomáše Garrigua Masaryka a řekl: „Budu vás ještě chvíli sledovat!“

Na nově zrekonstruovanou historickou budovu Národního muzea se v sobotu večer promítal průřez stoletou historií českého a československého státu. Dominanta Václavského náměstí ozářila přihlížející dav nejdříve od osmi hodin. Druhá projekce je naplánovaná na devátou hodinu.

Videomapping století: Svědek dějin, jak Národní muzeum událost pojmenovalo, není jedinou světelnou show, která se v Praze u příležitosti Dne vzniku Československa koná. Na samotný státní svátek 28. října si připravilo Národní muzeum akci Interaktivní videomapping: Národ opět sobě, volejte 150! Návštěvníkům slibuje, že pomocí aplikace budou moci projekci ovlivnit v několika blocích od 18:00 do 24:00. V neděli večer v symbolicky zvolený čas 19:18 pod Letnou odstartuje ohňostroj.

Nová expozice a vstup zdarma 

Část historické budovy Národního muzea se veřejnosti otevře v neděli v 10 hodin. Až do konce roku 2018 bude vstup zdarma. Zpřístupněna bude Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a výstava 2 × 100.

Celý objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Muzeum proto varuje, že kvůli omezené kapacitě bude počet návštěvníků regulovat. Může se stát, že někteří si před návštěvou výstavy počkají ve frontě.

Reklama

Související témata:

Doporučované