Hlavní obsah

Princ Harry se bude ženit. Podívejte se na ikonické královské svatby posledních desetiletí

Británii čeká další královská svatba (video: AP). Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Princ Harry a herečka Meghan Markleová v pondělí oznámili zasnoubení. Královské zásnuby mají svá pravidla a tradice, která se léta dodržují. Svatby jsou veřejnou událostí, snoubence, respektive novomanžele, vždy v ulicích Londýna zdraví tisíce Britů. Oznámení prince Harryho je nejnovější v dlouhé řadě královských zásnub.

Článek

Když se řekne královská svatba, veřejnost si v živých barvách vybaví vévodkyni Kate a prince Williama. Hned poté asi následuje svatba Williamovy matky, princezny Diany, s jeho otcem princem Charlesem. Charles s Dianou se brali v katedrále sv. Pavla ve Westminsterském opatství.

I když by se mohlo zdát, že jsou všechny královské zásnuby a svatby stejné, každá z nich byla jedinečnou událostí. Například pradědeček prince Williama král Jiří VI. zbořil jednu zažitou tradici, když si vzal ženu nešlechtického původu. Princ Charles a jeho snoubenka Diana byli zase při svatebním slibu tak nervózní, že ho několikrát spletli.

Podívejte se na historii královských svateb:

Ikonické královské svatbyVideo: AP

Princezna Alžběta, budoucí královna, se se svým nastávajícím princem Philipem viděla poprvé v roce 1934, když jí bylo osm let. Jelikož jsou vzdálení příbuzní, tak pravděpodobně ještě netušili, že se jednou vezmou. Když bylo Alžbětě jedenáct let, královská rodina začala vybírat budoucí panovnici ženicha. Mezi pěti možnými kandidáty byl i řecký princ Philip. S tím se Alžběta nakonec zasnoubila, bylo jí 21 let. V roce 2007 oslavili Alžběta s Philipem diamantovou svatbu. Letos Británie oslavila 70. výročí svatby.

Mladší sestra královny Alžběty II., princezna Margaret, se v mládí zamilovala do kapitána Petera Townsenda. Ten byl ale neurozeného původu, a tak se vdala až za vystudovaného fotografa Antonyho Armstronga-Jonese. Byla to vůbec první královská svatba, kterou vysílala televize, přenos sledovalo 20 milionů lidí. Manželství ale nevydrželo, Margaret a Antony se rozvedli v roce 1978.

Svatba princezny Anny a kapitána Marka Phillipse proběhla 14. listopadu 1973. Mark Phillips byl olympijský vítěz v jízdě na koni a princezna Anna zase vášnivou jezdkyní. A právě láska ke koňskému sportu svedla Annu a Marka dohromady. Zasnoubili se v roce 1973, ve stejném roce byla i svatba. Bylo to teprve podruhé za 200 let, co si člen královské rodiny vzal obyčejného občana. Svatba se konala ve Westminsterském opatství, u televize ji sledovalo přes 500 milionů lidí. Manželství ale nevydrželo. V roce 1992 se Anna s Markem rozvedli.

Svatba Diany a Charlese byla od počátku promyšleným krokem. Charlesova budoucí manželka měla být podle požadavků členkou anglikánské církve. Diana tedy měla všechny předpoklady. V únoru 1981 pár oficiálně oznámil zásnuby. Svatba se konala v červnu téhož roku. Obřad se na rozdíl od většiny předcházejících královských sňatků konal v katedrále svatého Pavla v Londýně. Svatbu sledovalo v televizi 750 milionů lidí. Vůbec poprvé navíc mohli lidé sledovat přímo manželský slib. Manželství ale neskončilo šťastně, ztroskotalo v roce 1992, Charles a Diana se rozvedli o čtyři roky později. Charles si po letech vzal ženu, kvůli které se rozvedl - Camillu Parker Bowlesovou.

Nejmladší ze synů královny Alžběty II., princ Edward, se v roce 1993 na charitativní akci potkal s pracovnicí v PR Sophií Rhys-Jonesovou. Zásnuby pak oznámili v roce 1999. V červnu se konala svatba. Snoubenci pozvali jen rodinné příslušníky, hosté si nemuseli ani oblékat honosné róby, jaké jsou vyžadovány při královských obřadech.

Reklama

Související témata:

Doporučované