Hlavní obsah

Případ Arca. Peníze stovek zámožných Čechů jsou v ohrožení

Zakladatel Arca Capital Pavol Krúpa.

Reklama

Je to víc než jen běžný souboj nad firmou ve finančních potížích. V případu Arca se hraje o důvěru v investiční systém kolem velkých finančních skupin a peníze vlivných a zámožných lidí. Proto zasahují také finančníci z J&T Banky.

Článek

„Svoje peníze výměnou za směnku bych teď neinvestoval, byť celkově jsem s nimi v plusu. Ale důvěru to narušilo,“ říká jeden z českých miliardářů, který pochopitelně nerad prohrává, natož aby veřejně připustil, že udělal špatnou investici.

Ta byla v tomto případě do československé investiční skupiny Arca, jež se potácí na hraně vyhlášení insolvence. Zámožný muž tak shrnuje jeden z hlavních důvodů, proč dnes silná finanční skupina J&T přes svou J&T Banku a restrukturalizační firmu Gomanold hodila záchranné lano nezajištěným věřitelům Arcy.

Jde o důvěru a peníze lidí, kteří se za poslední roky naučili investovat do dluhopisů a směnek různých firem, přičemž brutální odepsání investic do ne zcela malé Arcy by mohlo změnit jejich pohled na způsob nakládání s penězi v budoucnosti.

Je přitom zřejmé, že nejde o drobné střadatele, ale o persony, které se rekrutují nejen z nejbohatších Čechů, ale také z vlivných a zámožných manažerů, finančníků, právníků či lékařů. Jednoduše o lidi, kteří jsou zvyklí investovat od jednotek milionů korun nahoru. A je veřejným tajemstvím, že část investorů skupiny Arca se tak překrývá s klienty J&T Banky a jejího okolí.

„S ohledem na aktuální vývoj kolem skupiny Arca a publikované informace v českých a slovenských médiích připravují společnost Gomanold a J&T Banka nabídku pomoci nezajištěným věřitelům, mezi kterými je mnoho soukromých investorů,“ uvedla za J&T Banku šéfka komunikace Monika Veselá.

Podle ní není cílem záchrana Arcy jako takové, ale pomoc nezajištěným věřitelům získat v co nejkratší možné době alespoň část investovaných prostředků zpět a maximalizovat dlouhodobý výtěžek ze zpeněžení aktiv Arcy. Je jasné, že odpisy budou velké, ale řízený postup věřitelů se silnou J&T v zádech by mohl návratnost zvýšit. Nejčastěji se na trhu spekuluje o zhruba třiceti procentech z původní investice, byť jsou takové odhady zcela předčasné.

J&T a společnost Gomanold v čele s Markem Galvasem, jenž má k J&T dlouhodobě blízko, pochopitelně také cítí kořist. Ve skrumáži firem, které Arca ovládá, jsou potenciálně dobré investice a pomoc věřitelům může pootevřít cestu k jejich pozdějšímu ovládnutí.

„Bude-li chystaná nabídka pomoci přijata dostatečným kvorem věřitelů, zajistíme finanční stabilizaci těch společností ze skupiny Arca, které mají s ohledem na problémy jejich mateřské firmy ztížený přístup k financování. Podrobnosti k připravované pomoci budou představeny v nejbližších dnech,“ dodává Monika Veselá za J&T Banku.

Ta patří zároveň mezi zajištěné věřitele Arcy, ale její mluvčí odmítá, že by dnešní nabídka měla spojitost s ochranou vlastních peněz. „S ohledem na bankovní tajemství nemůžeme naši pozici vůči skupině Arca komentovat, avšak pro vyvrácení jakýchkoli mediálních spekulací bych ráda zdůraznila, že naše expozice vůči skupině Arca je ve srovnání s nezajištěnými věřiteli marginální,“ dodává Monika Veselá.

Za volantem zkoušené finanční skupiny teď sedí Rastislav Velič. Arca na sebe vyhlásila covidové moratorium v Česku i na Slovensku, čímž získala čas se nadechnout, je ale pravděpodobné, že na ni stejně bude vyhlášena insolvence. Byť není zřejmé, ve které zemi. Ta by se mohla řešit reorganizací.

V posledních týdnech na Veliče navíc zaútočil jeho bývalý přítel a zakladatel Arcy Pavol Krúpa, jenž se před dvěma lety oficiálně ze skupiny stáhl. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že by měl Velič odstoupit z vedení, protože nedává věřitelům dost informací. Zároveň Krúpa tvrdí, že na směnkách vydaných Arcou v době, kdy v ní oficiálně nefiguroval, ale stále k ní měl blízko, jsou jeho podpisy ručitele (avala) falešné. Další vývoj kolem Arcy tedy bude ještě hodně barvitý.

Každopádně je Arca na trhu dlouho, a byť byla vždy trochu divoká, podobně jako její zakladatel, její případný příliš hlasitý pád by nikomu ze zainteresovaných neprospěl.

Reklama

Doporučované