Hlavní obsah

Případ hejtmančiny limuzíny? Nový stupeň trapnosti, řekla opozice

Podívejte se na vyjádření opozičních zastupitelů.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na zastupitelstvu středních Čech se opět probíral případ hejtmanky, která dala služební vůz volně k dispozici manželovi.

Článek

Středočeské zastupitelstvo mělo v pondělí první příležitost probrat na jednání případ hejtmanky Jaroslavy Jermanové Pokorné, která podle zjištění Seznamu přenechala k volnému užívání manželovi luxusní služební vůz.

Zástupci opozice na konci jednání zastupitelstva zaúkolovaly kontrolní výbor kraje, aby obecně prověřil, jak se na hejtmanství se služebními vozy nakládá.

Reportér Seznamu Vojtěch Blažek vysvětluje celou kauzu hejtmančina manžela.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

„My jsme interpelací požádali vedení kraje, aby nám poskytlo údaje, které jsme chtěli pro kontrolu užívání služebního vozidla. Nebylo nám poskytnuto prakticky nic, proto oslovíme kontrolní výbor,” uvedl na tiskové konferenci před jednáním Tomáš Havlíček z ODS. Ten zároveň zažádal kraj, aby uveřejnil smlouvy s předchozími hejtmany, aby mohl podmínky jednotlivých smluv porovnat.

On sám však hejtmanku nekonfrontoval, protože se téma dostalo na program jednání až po jedenácté hodině večerní a on již na jednání nebyl. Na téma se dostalo až v rámci diskuze na konci jednání, oproti předpokladům se ho totiž opozice nesnažila zařadit jako jeden z bodů jednání.

Podle zástupců STAN a ODS je důvodem to, že je případ skutečně především záležitostí kontrolního výboru, nikoliv celého zastupitelstva. Mohl by podle nich navíc prý poškodit obraz Středočeského kraje.

„Celá ta situace byla tak trapná a tak nedůstojná svojí podstatou i svým aranžmá, že my, byť opozice, máme stále zájem na tom, aby Středočeský kraj jako úřad měl nějakou pověst a úroveň. Funkčně skrze kontrolní výbor je namístě se tím zabývat, jinak si myslím, že ta kauza Středočeskému kraji zásadně škodí,” uvedl během tiskové konference zastupitel kraje a poslanec Vít Rakušan (STAN), který v době, kdy se téma mohlo řešit na zastupitelstvu, již také nebyl přítomen v sále.

Podle předsedy kontrolního výboru Ivo Šance (STAN) se případem již výbor zabývá. „Vyžádal jsem si ty dokumenty, tedy dohodu o užívání, výkazy spotřebovaných pohonných hmot a najetých kilometrů služebně a soukromě. Zatím nemám odpověď od úřadu a předpokládám, že se tím budeme zabývat na zařijovém jednání výboru. Žádný větší posun však nečekám,” dodal.

Šanc si v pondělí totiž na zastupitelstvu postěžoval, že je mu upírán přístup k informacím. Nemá prý přístup například k detailním údajům o zakázkách a smlouvám s externisty. Není jasné, koho kraj externě zaměstnává, kolik mu platí a za co, řekl dnes Šanc novinářům.

Hejtmanka se k případu v pondělí odmítla vyjádřit.

Reklama

Doporučované