Hlavní obsah

Případ komunistické mlátičky aneb Jak to bylo ve Sněmovně s Ondráčkem

Zdeněk Ondráček se šéfem komise pro kontrolu GIBS stal jen na dvě hodiny.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Rekonstrukce toho, jak se předlistopadový komunistický policista ve Sněmovně stal a pak zase nestal šéfem komise, která má dohlížet nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

Článek

Takový chaos Sněmovna už dlouho nezažila.

V těchto dnech nejspíš nejznámější český komunista Zdeněk Ondráček se šéfem komise pro kontrolu GIBS stal jen na dvě hodiny. Pak byla volba prohlášena za zmatečnou a výsledky zneplatněny. S denním odstupem jsme se podívali na to, jak se něco takového může v zákonodárném sboru stát a do jaké míry do toho promluvila politika.

Z informací Seznamu vyplývá, že komplikace zřejmě způsobili někteří poslanci hnutí ANO, pro které byla volba někdejšího komunistického policisty do čela sněmovního orgánu (navíc tak blízkého policii) obzvlášť citlivá. Komunisté totiž přislíbili, že podpoří vládu Andreje Babiše výměnou za některé sněmovní posty. Jenže pro mnoho poslanců je Ondráček nepřijatelný. Nechtěli tedy volit zcela proti němu, zároveň ho však odmítli podpořit.

„Volilo se do třech komisí a dvanáct lidí si vyzvedlo jen dva lístky. Jeden, ten citlivý, nechali ležet a kvůli tomu bylo kvorum rozdílné,” uvedl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Podle opozice měla komise automaticky počítat vyšší kvorum, což znamená, že Ondráček by ke zvolení potřeboval více hlasů než v úterý uváděných 95.

Nakonec se předsedové všech klubů dohodli, že volbu označí za zmatečnou. Bude se opakovat - a je docela důležité vědět, který den to přesně bude. Pokračování je naplánováno na schůzi, která bude probíhat od 16. ledna 2018, tedy až týden poté, co první kabinet Andreje Babiše bude žádat Sněmovnu o důvěru.

Jak se komunisté zachovají, není v tuto chvíli jisté. Rozhodnout se chtějí po dalších konzultacích s Andrejem Babišem a po zasedání svého vedení 9. ledna.

Reklama

Doporučované