Hlavní obsah

Případ možného týrání v domově seniorů: Policie už má výslechy z Německa

Nestojím o pomstu, jen chci, aby se to neopakovalo, říká dcera muže z Bavorska, který zemřel po pobytu v Prachaticích.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Manželka a dcery seniora z Bavorska popsaly policii, proč si myslí, že jejich otec zemřel kvůli špatné péči v domově Eden.

Článek

Loni na podzim přišel na státní zastupitelství v Plzni dopis, jaký není úplně běžný. Jistá Iris Spaeingová z Německa v něm vylíčila, jak svého starého a nemocného tatínka umístila v českém privátním domově pro seniory. A jak o tři měsíce později zemřel – vyhublý a s otravou krve kvůli zanedbané proleženině na noze.

Seznam už v minulých reportážích popsal pozadí případu: policisté od té doby vyšetřují, jestli v domově důchodců Eden v Prachaticích netýrali německé klienty.

Podle informací Seznamu už se policisté spojili s většinou důležitých svědků. Právě i Iris Spaeingovou, dcerou mrtvého seniora, kterou před dvěma týdny vyslechli s pomocí kolegů v německém Fürstenfeldbrucku. Mluvili také s její matkou a sestrou.

A detektivové mají už zaznamenané také výpovědi některých současných i bývalých zaměstnanců domova Eden.

Kdy vyšetřování skončí, policisté neumějí říct. „Případem se zabývají kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání svěřené osoby. Věc je stále ve fázi prověřování, k žádnému trestnímu stíhání konkrétní osoby zatím nedošlo,“ potvrdila i mluvčí prachatické policie Martina Joklová.

Podle trestního oznámení se péče v prachatickém domově zásadně podepsala na zdravotním stavu sedmasedmdesátiletého Petera Spaeinga z Bavorska. Do Edenu se dostal poté, co už rodina nezvládala starat se o něj. Měl Alzheimerovu chorobu a začal být agresivní. Ale pohyboval se o holi, sám jedl a poznával lidi kolem sebe.

Po třech měsících v Edenu už jen ležel, téměř nemluvil, měl proleženinu a museli ho krmit. Rodina v trestním oznámení také tvrdí, že nedostával léky a měl modřiny, zřejmě od pádů. „Několikrát jsme žádaly o zaslání plánů medikace a pečovatelské dokumentace. Tyto dokumenty jsme nikdy neobdržely,“ napsaly do trestního oznámení dcera a manželka.

Otce nakonec převezly do domova v Trnové u Plzně, vážil o 14 kilogramů méně než při příjezdu do Prachatic. Nedlouho nato zemřel na otravu krve z dekubitu, tedy proleženiny.

K vyšetření druhého případu dal pokyn soud, když řešil opatrovníka další obyvatelky domova Rosy Drtiny. Když si soudkyně přečetla zdravotní dokumentaci, obrátila se na policii. Paní Drtina zemřela podle pitevního protokolu podvyživená na zápal plic.

Majitel domova Eden Miroslav Kocán odmítl dvě žádosti o rozhovor. Poslal písemné prohlášení, že péče byla v pořádku. Uvedl v něm, že pan Spaeing měl proleženinu při odjezdu z Prachatic vyléčenou. Poskytl také fotografie, kterými dokládá, že pan Spaeing byl ještě několik dní před převozem do domova v Trnové v dobré kondici. A nikoli jen ležící.

Podle Kocána je za vším boj o německé klienty: konkurence, tvrdí, se ho snaží poškodit a přetáhnout mu seniory do svých zařízení.

Reportéři Seznamu: Sabina Slonková rozebírá s reportérem Vojtěchem Blažkem péči o seniory.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované