Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Pokus o vraždu novinářky

Foto: Profimedia

30 let české novinařiny: Případ Srba aneb Pomsta za investigativní práci.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

V roce 2002 měl Karel Rziepel řečený Citron za úplatu splnit objednávku a zavraždit novinářku Sabinu Slonkovou, která se „znelíbila“ státnímu úředníkovi Karlu Srbovi. Úkol ale nesplnil a případ oznámil policii. Ve výsledku bylo zatčeno a posléze odsouzeno pět lidí v čele se Srbou.

V čem byl případ důležitý

Vůbec poprvé po listopadu 1989 šlo českému novináři o život v souvislosti s kauzami, kterým se věnoval.

Detailně

Byl to naprostý šok, když policie 22. července 2002 zveřejnila v oficiální tiskové zprávě informaci, že skupina osob, která se v té chvíli už nacházela ve vazbě, připravovala vraždu reportérky MF DNES Sabiny Slonkové. Případ měl už od počátku zjevnou souvislost s články, které nynější šéfredaktorka deníku Neovlivní.cz publikovala. V tomto konkrétním případě rozplétala podivné obchody na Ministerstvu zahraničí.

Kdo si vraždu objednal

Jak už dnes víme, vraždu Sabiny Slonkové si objednal někdejší vysoký státní úředník, tajemník ministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba. Na vykonání činu byl přes prostředníky najat Karel Rziepel řečený Citron. Recidivista, který svůj úkol nesplnil a místo toho věc nahlásil na policii. Poté, pod policejním dohledem, Rziepel v kontaktech s podezřelými pokračoval a předstíral, že se vražda opravdu stala. Sabina Slonková strávila několik dní v úkrytu. Kriminalisté mezitím odposlouchávali telefony všech podezřelých. Když získali dostatek důkazů, zasáhli.

Jaké padly tresty

Ve výsledku bylo zatčeno a posléze za pokus o vraždu odsouzeno pět lidí v čele se Srbou. Sám Srba dostal dvanáctiletý trest, nakonec si odseděl 8 let.

Motivem pro vraždu byla skutečnost, že se Slonková spolu s tehdejším redakčním kolegou Jiřím Kubíkem ponořili do rozkrývání penězovodů kolem Českého domu v Moskvě. To je dovedlo k tomu podívat se i na majetkové poměry Karla Srby.

Mimo jiné zjistili, že se pustil do nákupu nemovitostí, na které by neměl mít dostatek financí. Značně to převyšovalo jeho čtyřicetitisícový příjem státního úředníka. Svá zjištění publikovali na stránkách MF DNES, což Srbu dostalo do hledáčku policie i finančních úředníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované